Jarrusatulan huolto: miksi se on niin tärkeätä?

Jarrukomponenttien on tultava kosketuksiin toistensa kanssa, jotta ne tuottaisivat kitkaa ja toimisivat tehokkaasti. Silloin, kun ajoneuvon vauhdin ei pidä hidastua, on kuitenkin tärkeätä, että jarrulevyt ja -palat pysyvät taakse vedetyssä asennossa, jotta kosketusta ei tapahdu liian pitkään ja liike esty. Vielä pahempi seuraus voisi olla vaurio, joka voisi syntyä komponentteihin kitkan aiheuttaman suuren kuumuuden vaikutuksesta. 
 
Jatkuva kevyt kosketus  jarrulevyn ja jarrupalojen välillä voi aiheuttaa komponenttien poikkeuksellista kulumista, jarrujärjestelmän ylikuumentumista ja melua ja tärinää.
 
Jarrujärjestelmän moitteeton ja turvallinen toiminta edellyttää sitä, että komponentit pystyvät liikkumaan vapaasti. Komponentit on valmistettu metallista materiaalien mekaanisen lujuuden ja lämmönkestävyyden hyödyntämiseksi. Tämän negatiivinen puoli on se, että suurin osa metalleista on taipuvaisia ruostumaan ja heikentymään laadullisesti ajan mittaan.
 
Jarrusatulan ohjaimet ovat yksi korroosiolle altteimmista osista. Tämä johtuu sähkökemiallisesta reaktiosta, joka tapahtuu metallin ja sen ympäristön välillä.
Ajoneuvon jarrujärjestelmään kohdistuu jatkuvasti mekaanista rasitusta. Se kuormittuu muidenkin tekijöiden, kuten saasteiden, veden, suolan ja lian, vaikutuksesta. Nämä kaikki nopeuttavat korroosion muodostumista. Jopa aggressiivinen korkeapaineella peseminen voi olla haitallista ja aiheuttaa ei-toivottuja seurauksia: korkeapaineinen vesisuihku voi kuoria pois jarrusatuloissa olevat suojatiivisteet ja aiheuttaa tihkumista liukupintojen väliin. Lisäksi emäksiset puhdistusaineet voivat aiheuttaa korroosiota ja hapettumista, mikä voi puolestaan aiheuttaa epämiellyttävää kirskumista. Näin saattaa olla välttämätöntä purkaa ja huoltaa osat ja käsitellä jarrusatuloiden kosketuskohdat erityisellä voiteluaineella.
 

Mitä voiteluainetta tulee käyttää?

 
Oikean voiteluaineen valitseminen on äärimmäisen tärkeätä jarrujärjestelmän moitteettoman toiminnan varmistamiseksi. Sopimattoman voiteluaineen käytöllä voi olla päinvastainen vaikutus kuin mitä halutaan. Toisin sanoen se voi johtaa rasvaisiin ohjaimiin, joista tulee happamia jarrusatulan sisällä, mikä aiheuttaa kannakkeiden liikkuvuuden heikentymisen. Tämän seurauksena on jarrujen ylikuumentuminen.
 
Myymälöissä on saatavilla monenlaisia tuotteita jarrujärjestelmien voitelemiseen: kuparipohjaiset voiteluaineet ovat hyvin suosittuja, mutta galvaanisen korroosion välttämiseksi on sen sijaan suositeltavaa käyttää kuparittomia voiteluaineita.  
 
Käytettävän voiteluaineen tyyppi riippuu myös kosketuspinnoista, jotka halutaan käsitellä. Paljaat kosketuskohdat, kuten kannakkeiden ja jarrusatuloiden tukipisteet, vaativat voiteluainetta, jonka on kestettävä jarrutuksen aiheuttamia korkeita lämpötiloja ja tämän lisäksi oltava sellainen, ettei se huuhtoudu pois veden voimasta, jotta se pystyy suojaamaan osia jatkuvasti korroosiolta.

Brembo B-QUIET on täydellinen ratkaisu tähän: siinä käytettävässä kaavassa ei ole lainkaan metalleja, joten galvaanisen korroosion mahdollisuutta ei ole lainkaan. Brembon voiteluaine kestää äärimmäisen hyvin vettä, ja sillä on korkea sulamispiste. Näin se suojaa jatkuvasti pintoja, joille sitä levitetään. Suosittelemme levittämään sitä jarrupalan ja jarrusatulan metallisten osien välissä oleviin tukipisteisiin. Levittämisen aikana on vältettävä jarrupalojen ja -levyjen kitkapintojen tahraamista, koska se voisi heikentää jarrutustehoa.
 
Kelluvan jarrusatulan liukuohjaimet ja vastaavat tapit vaativat erityyppistä voiteluainetta. Jarrusatulan kumiosat (tiivisteet, pölysuojukset, korkit ja liukutappien suojakumit) valmistetaan EPDM:stä. Se on DOT-jarrunesteiden kanssa yhteensopiva materiaali.
 
EPDM voi vaurioitua, jos sen kanssa käytetään epäyhteensopivia tuotteita, kuten mineraalipohjaisia öljyja tai voiteluaineita tai epäyhteensopivia pesuaineita. Kumiosat voivat tällöin imeä itseensä voiteluainetta ja paisua ajan myötä menettäen siten pito-ominaisuutensa. Tämä aiheuttaisi vakavia vaurioita jarrusatulaan, ja tällä olisi haitallisia vaikutuksia myös jarrulevyihin ja jarrupaloihin, jarrutustehoon, mukavuuteen sekä osien käyttöikään.
 
Tästä syystä kannattaa valita jarrusatulan huoltotoimien yhteydessä eri kohtiin levitettävä voiteluaine huolellisesti ja levittää sitä erityisiin kohtiin. Lisäksi kannattaa suorittaa kaikki voiteluun ja osien tarkastamiseen liittyvät toimet oikein.
 
Asentajan suorittama jarrusatulan huolto käyttäen Brembo B-QUIET-voiteluainetta
 

Miten jarrusatulat huolletaan oikein?

 
Jarrusatulan asianmukaiseen huoltoon, jonka suorittaa ammattilainen, kuuluu useita toimenpiteitä, joilla pystytään varmistamaan jokaisen komponentin täysi toiminnallisuus:
  • Tarkasta ja puhdista jarrusatulan jouset ja kannake. Puhdista huolellisesti jarrupalojen kiinnityskohdat.
  • Voitele jarrupalan ja jarrusatulan väliset kosketuskohdat tähän tarkoitetulla voiteluaineella.
  • Tarkasta männät, tiivisteet, suojukset ja jarrusatulan liukuosat sen varmistamiseksi, ettei niissä ole vaurioita tai korroosiota ja että ne liikkuvat pehmeästi. On myös suositeltavaa tarkastaa, ettei esiinny vuotoja.
  • Puhdista ja voitele jarrusatulan liukutapit tähän tarkoitetulla voiteluaineella.
  • Käytä jokaiselle komponentille sopivaa erikoisrasvaa.
  • Jos osat ovat vaurioituneet, syöpyneet tai taipuneet, vaihda ne uusiin, laadukkaisiin komponentteihin (lue lisää Brembon jarrusatulan korjaussarjasta).

Onko jotain muuta, mitä haluat kysyä?

Ota yhteyttä Brembon tekniseen tukitiimiin. Teknikkomme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Palaa hakemistoon
Kunnossapito
Lue seuraava artikkeli
Kiristysmomentit
Tietosuojakäytäntö">