Melu ja tärinä

Mitä neuvoja Brembolla on osien vaihtamiseen siten, että ajoneuvossa ei ilmene melua ja tärinää?
 
Kuten tärinä, jarrujärjestelmästä tuleva kirskunta ei useinkaan johdu viasta tai uuden komponentin heikosta laadusta. Paljon useammin kuin saatetaan kuvitella, syynä on ajan mittaan ilmennyt jarrujärjestelmän jonkin toisen komponentin kuluneisuus, minkä seurauksena jarrupalat ja -levyt toimivat huonosti.
 
Jarrulevyjä ja -paloja vaihdettaessa on aina suositeltavaa suorittaa jarrujärjestelmän kahden pääasiallisen kulutusosan vaihdon lisäksi itse järjestelmän perusteellinen tarkastus ja huolto.
 
Yleisesti ottaen on suositeltavaa suorittaa seuraavat toimenpiteet:
  • Jos vaihdetaan jarrupalat, tulee tarkastaa jarrulevyn kuluneisuus.
  • Jos vaihdetaan jarrulevyt, tulee aina vaihtaa myös jarrupalat.
  • Puhdista jarrulevyn/navan liitäntäpinnat (ruosteesta ja liasta).
  • Jos jarrulevyn jarrutuspintaan on kerääntynyt materiaalia tai likaa (ei uusi jarrulevy), puhdista myös se.
  • Tarkista pyörännapaan asennetun jarrulevyn värähtely. Tavallisesti arvon ei tule olla yli 0,10 mm. Jos ongelmia on havaittavissa, tarkasta myös pyörännavan värähtelyarvo, jonka ei pitäisi olla yli 0,050 mm.
Jarrujärjestelmiin kehitetty Brembo B-Quiet -voiteluaine
  • Jos vaihdettavissa jarrupaloissa on äänenvaimennuslevyt, muista asentaa ne oikein. Älä käytä vanhaa vaimennuslevyä uudelleen.
  • Tarkasta jarrusatulan männät, tiivisteet, pölysuojukset ja liukuelementit ja varmista, että ne eivät ole vaurioituneet tai syöpyneet ja että ne liukuvat hyvin. Käytä kullekin komponentille soveltuvaa erikoisrasvaa, joka ei vaikuta kumiosiin. Vaihda laadultaan heikentyneet komponentit.
  • Puhdista jarrusatulan kannakkeen ja jarrupalojen väliset kosketuspinnat ja levitä nihiin melua vaimentavaa rasvaa.
  • Tutki, puhdista ja vaihda uusiin jarrusatulan jouset, jos ne ovat vanhat ja kuluneet.
  • Tarkista, että jouset ovat oikeassa asennossa.
  • Tarkista jarrunesteen täyttötaso, jonka tulee olla minimi- ja maksimimerkkien välissä. Jarruneste tulee vaihtaa joka toinen vuosi tai valmistajan määritysten mukaan.
  • Kiristä pyörän ruuvit oikeassa järjestyksessä käyttäen momenttiavainta, johon on säädetty oikea kiristysmomentti;
  • Suorita lyhyt koeajo tiellä varmistaen, että järjestelmä toimii oikein ja ilman tärinää ja melua. On tärkeätä, että ohjeistat kuljettajaa siitä, että asianmukainen sisäänajo kestää noin 300 km, jonka aikana äkillistä jarruttamista ja voimakasta jarrujen käyttöä tulee välttää, jotta jarrulevyt ja -palat tulevat oikeaan linjaan.
 
Näiden yksinkertaisten, mutta tärkeiden tarkastus- ja huoltotoimenpiteiden suorittaminen jarrujärjestelmän kohdalla on olennainen tekijä yleisimpien mukavuutta koskevien ongelmien (joita voi ilmetä jo muutaman kilometrin jälkeen vaihdosta) ilmenemisen ehkäisemisessä.
 
Nämä toimenpiteet ovat helppoja ja sen vuoksi usein aliarvostettuja, mutta ne liittyvät ajoneuvon aktiivisiin turvallisuutta koskeviin komponentteihin. Tästä syystä on tärkeätä korkealaatuisten komponenttien valitsemisen lisäksi, että toimenpiteet suoritetaan erittäin huolellisesti ja ammattimaisesti.

Onko jotain muuta, mitä haluat kysyä?

Ota yhteyttä Brembon tekniseen tukitiimiin. Teknikkomme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Palaa hakemistoon
Kunnossapito
Lue seuraava artikkeli
Asennuskaaviot
Tietosuojakäytäntö">