Miten vältetään jarrujen jumiutuminen: Brembon neuvot

Pandemian aikaansaama yhteiskunnan sulku on muuttanut monen elämäntapaa. Monet työskentelevät nyt kotoa käsin, ja autoilu on vähentynyt, koska vain olennaiset matkat ovat olleet sallittuja. Tämä merkitsee sitä, että monet autot ovat pysäköityinä pitkän aikaa. Jos omistajalla ei ole mahdollisuutta pysäköidä autoa autotalliin, auto jää alttiiksi ympäristötekijöille.
Valitettavasti tämä voi aiheuttaa jarruihin ongelmia, jotka jonkin ajan kuluttua saattavat estää jarruja toimimasta oikein ajon aikana.
 
Jarrulevyjen pinnoille alkaa muodostua korroosiota. Ajoneuvon normaalissa käytössä tämä ruoste katoaa jarrujen käytön vaikutuksesta.
Mutta jos ajoneuvoa ei ajeta pitkään aikaan, ruostuneet alueet saattavat laajentua. Jarrujen pinnoilla oleva ruoste voi aiheuttaa melua jarrutuksen aikana ja mikä huolestuttavinta, se saattaa jopa pidentää jarrutusmatkaa jarrutusjärjestelmän tehon heikennettyä.
 
Tämä ei ole ainoa ongelma: kun seisontajarru on kytkettynä, jarrupalat ja -kengät jäävät kosketuksiin jarrulevyjen ja -rumpujen kanssa.  Tällöin muodostuu korroosiota, joka voi saada mainitut komponentit tarttumaan toisiinsa, mikä puolestaan estää pyöriä liikkumasta seuraavalla kerralla, kun autolla ajetaan. Tämä ilmiö tunnetaan jarrujen jumiutumisena.
 
Jarrujen jumiutumisen voi välttää noudattamalla seuraavia yksinkertaisia periaatteita:
  • Käynnistä ajoneuvon moottori, vapauta seisontajarru moottorin käydessä ja aja autolla lyhyt matka eteenpäin ja taaksepäin käyttäen jarruja hellävaraisesti.
  • Jarrut "puhdistavat" pintakorroosion, kun niihin tulee kosketus, ja estävät korroosiota muodostumasta ja aiheuttamasta ongelmia.
On suositeltavaa suorittaa tämä toimenpide kerran viikossa. Sitä voidaan suorittaa moottorin käydessä 15 minuutin ajan akun lataamiseksi ja moottorin pitämiseksi hyvässä kunnossa.
  • Ellet ole pystynyt noudattamaan tätä huoltosuositusta, ole erityisen varovainen ajaessasi ajoneuvolla 1. kerran seisonta-ajan jälkeen. Muista testata jarrut käyttämällä niitä varovasti, jotta voit olla varma siitä, että ne toimivat oikein. Ensimmäisten kilometrien aikana jarruista saattaa kuulua lievää melua (kirskuntaa, kitinää, natinaa) johtuen muodostuneesta korroosiosta.
  • Jos melun kuuluminen jatkuu, muuttuu toisenlaisiksi oireiksi (tärinäksi) tai jos ajoneuvoa ei voi pahimmassa tapauksessa edes liikuttaa, koska pyörät ovat jumissa, käänny lähimmän Brembo-ekspertin. Hän kykenee kunnostamaan ajoneuvon.
 

Onko jotain muuta, mitä haluat kysyä?

Ota yhteyttä Brembon tekniseen tukitiimiin. Teknikkomme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Palaa hakemistoon
Kunnossapito
Lue seuraava artikkeli
Jarrulevyn minimipaksuus
Tietosuojakäytäntö">