Vă rugăm să citiți și să urmați cu atenție toate instrucțiunile. Veți găsi aceleași instrucțiuni în pachetul de etriere de frână. Nu uitați să le păstrați pe întreg ciclul de viață al produsului. Predați-le noului proprietar dacă vindeți vehiculul.
Aceste instrucțiuni de montare sunt un ghid pentru lucrările de reparații standard și nu iau în considerare nicio caracteristică specială care s-ar putea aplica diferitelor sisteme de frânare. Instrucțiunile speciale emise de producătorii de vehicule și de sisteme de frânare trebuie respectate în detaliu.
Toate informațiile din această fișă de instrucțiuni se aplică tuturor celor trei tipuri de etriere, dacă nu se specifică altfel.
Înainte de a începe înlocuirea, asigurați-vă că piesele de schimb utilizate pentru înlocuire sunt potrivite pentru marca și modelul de vehicul.
Toate informațiile din această fișă de instrucțiuni se aplică ambelor tipuri de etriere, dacă nu se specifică altfel.
Înainte de a începe înlocuirea, asigurați-vă că piesele de schimb utilizate pentru înlocuire sunt potrivite pentru marca și modelul de vehicul.
8. Trageți corpul etrierului (punctul 10) departe de suportul etrierului (punctul 9) răsucindu-l în jurul celeilalte bucșe de ghidare până când plăcuțele ies din suportul etrierului. Atașați corpul etrierului de șasiul vehiculului folosind suporturi adecvate.
9. Scoateți plăcuțele (punctul 11) și arcurile (punctul 12) fără a provoca nicio deteriorare, astfel încât să le puteți reasambla pe noul etrier.
10. Utilizați un marker pentru a marca direcția de rotație a discului pe plăcuțe pentru a evita reasamblarea lor incorect.
11. Dacă sunt încă în poziție, scoateți arcurile de reducere a cuplului rezidual (punctul 13).
12. Așezați un distanțier (punctul 14) în interiorul habitaclului între locaș și pedala de frână pentru a vă asigura că pedala rămâne apăsată pe toată durata acestor operațiuni.
AVERTIZARE! Acest lucru permite închiderea circuitului hidraulic de frână, evitând scurgerea oricărui lichid de frână.
ATENȚIE! În toate fazele descrise mai jos, asigurați-vă că lichidul de frână nu intră în contact cu părțile vehiculului care ar putea fi deteriorate, în special cu părțile vopsite. Ștergeți imediat orice stropire sau scurgere accidentală de lichid de frână cu un prosop de bucătărie și curățați cu apă.
13. Desfaceți conducta de alimentare (punctul 15) de pe etrier suficient pentru a o putea deșuruba complet manual, astfel încât să evitați scurgerea lichidului de frână.
14. Desfaceți bolțurile de fixare (punctul 16) folosind o cheie fixă cu cap deschis și scoateți suportul etrierului (punctul 9) din suportul butucului.
15. Detașați complet conducta de alimentare (punctul 15) de la corpul etrierului.
16. Ștergeți imediat orice scurgere de lichid de frână.
17. Țineți conducta de alimentare ridicată pentru a preveni orice scurgere de lichid.
18. În cazul etrierelor cu frână de parcare încorporată, deconectați cablul frânei de parcare de la locul său de pe etrier.
19. Scoateți etrierul care trebuie înlocuit.
20. Curățați suprafețele de frânare (punctul 17) de pe disc folosind un produs de degresare (de exemplu, solvent SE47).
Procedura de montare a etrierului
ATENȚIE! Nu demontați capacul de protecție de la orificiul de admisie a lichidului de pe noul etrier până când nu conectați linia de alimentare la acesta.
Lubrifiați bucșele și capacele de praf folosind unsoarea furnizată înainte de montarea noului etrier.
AVERTIZARE! EUH210 - Fișa cu date de securitate disponibilă la cerere.
AVERTIZARE! EUH208 - Conține benzotriazol N-alchilat. Poate provoca o reacție alergică.
1. Scoateți capacele de protecție de la bucșe, acolo unde sunt prezente.
2. Slăbiți șuruburile sau bucșele de ghidare cu șurubul încorporat.
3. În cazul șuruburilor separate, scoateți șuruburile complet.
4. Trageți corpul etrierului departe de suportul etrierului.
AVERTIZARE! Pentru a evita deteriorarea capacelor de praf, scoateți bucșele din partea laterală a capacului.
5. Scoateți capacele.
6. Curățați temeinic toate componentele care trebuie montate, locașurile bucșelor și locașurile capacelor folosind produse adecvate (de exemplu, o cârpă umedă).
7. Curățați fețele de montare de pe suportul butucului.
8. Poziționați noul suport de etrier (punctul 18) introducându-l în disc.
9. Introduceți și accesați de cele două bolțuri de fixare (punctele 19 și 20).
10. Strângeți bolțul de fixare pe partea de intrare a discului (punctul 19) (în treapta înainte) aplicând cuplul de strângere recomandat de producătorul vehiculului.
11. Strângeți al doilea bolț de fixare 20 (pe partea de ieșire a discului) aplicând cuplul de strângere recomandat de producătorul vehiculului.
Utilizați următoarele cupluri de strângere recomandate pentru referință:
Tipul de șurub |
Cuplul de strângere |
M12x1,25 |
115 Nm |
M12x1,5 |
125 Nm |
M14x1,5 |
180 Nm |
M16x1,5 |
210 Nm |
12. Ungeți uniform întreaga suprafață interioară a capacelor (punctul 21) și profilul de contact (punctul 22) cu corpul etrierului.
13. Introduceți capacele (punctul 21) în locașurile (punctul 23) de pe corpul etrierului.
ATENȚIE! Cu ajutorul degetului, verificați capacul dacă a fost introdus și așezat corect în corpul etrierului.
14. Ungeți suprafața exterioară a bucșelor (punctul 24) și locașurile acestora (punctul 25) în corpul etrierului, introduceți bucșele în corpul etrierului din partea opusă capacului.
15. Împingeți bucșele (punctul 24) până când capacele (punctul 21) se potrivesc în locașul lor (punctul 26).
16. Îndepărtați orice exces de unsoare.
17. Montați corpul etrierului pe suportul etrierului, prin filetare și înșurubare pe șurubul sau bucșa încorporată pe partea de ieșire a discului (în treapta înainte).
18. Trageți corpul etrierului (punctul 27) departe de suportul etrierului (punctul 18) răsucindu-l în jurul bucșei de ghidare până când plăcuțele intră în suportul etrierului. Atașați corpul etrierului de șasiul vehiculului folosind suporturi adecvate.
ATENȚIE! Nu utilizați locașul bucșei de ghidare ca punct de atașare.
Montarea plăcuțelor
1. Acolo unde sunt prevăzute, montați arcurile laterale (punctul 12) în suportul etrierului, exercitând presiunea potrivită pentru a le fixa în siguranță.
2. În cazul etrierelor cu patru arcuri, montați întotdeauna arcurile cu paletele îndreptate spre exteriorul suportului etrierului.
ATENȚIE! Respectați direcția corectă de montare.
AVERTIZARE! Dacă există plăcuțe cu o parte adezivă, atunci trebuie montate plăcuțe noi; urmați instrucțiunile furnizate împreună cu plăcuțele de rezervă.
ATENȚIE! Placuța cu indicator de uzură trebuie montată înapoi în poziția în care era inițial înainte de a fi dezasamblată.
3. Reintroduceți plăcuțele (punctul 11) în suportul etrierului (punctul 18); pentru etrierele de tip B, folosiți o șurubelniță pentru a deschide arcurile laterale (punctul 12).
AVERTIZARE! Orice fel de săgeți ștanțate pe plăcuțe trebuie să fie îndreptate în direcția de rotație a discului.
PERICOL! Plăcuțele trebuie introduse cu materialul de frecare îndreptat spre disc.
4. Treceți cablul indicatorului de uzură (punctul 1) prin conducta dedicată, după cum urmează:
Pentru etrierele de tip A - în arc (punctul 28).
Pentru etrierele de tip B - în corpul etrierului (punctul 27).
Dacă există plăcuțe cu o parte adezivă, îndepărtați folia de protecție.
4. Închideți etrierul cu grijă, răsucind corpul etrierului (punctul 27) în jurul bucșei de ghidare înșurubate. Dacă există plăcuțe cu o parte adezivă, aveți grijă să nu creați contacte între corpul etrierului și plăcuță înainte de a finaliza montarea corpului etrierului.
ATENȚIE! Închideți etrierul cu grijă, asigurându-vă că nu sunt deteriorate capacele de protecție de pe bucșe prin lovirea de suportul etrierului.
5. Deplasați corpul etrierului (punctul 27) înspre suportul etrierului (punctul 18).
6. Reintroduceți bucșa de ghidare (punctul 29) în locașul suportului etrierului.
7. Introduceți și înșurubați un șurub nou (punctul 30), acolo unde există.
8. La înlocuirea suportului etrierului de la roțile din spate cu suspensie și arcuri lamelare, corpul etrierului (punctul 27) trebuie repoziționat pe suportul etrierului (punctul 18), apoi reintroduceți ambele bucșe de ghidare (punctul 29) și introduceți și strângeți două șuruburi noi (punctul 30), acolo unde există.
9. Dacă nu este deja strâns, strângeți șurubul de fixare a bucșei de ghidare sau bucșa de ghidare încorporată pe partea de intrare a discului (în treapta înainte). Apoi, strângeți celălalt șurub sau cealaltă bucșă de ghidare încorporată la același cuplu.
10. Strângeți la cuplul de strângere specificat în următorul tabel:
Tipul |
|
Cuplul de strângere |
Șurub de fixare |
(M8 – CH6) |
32 ÷ 36 Nm |
Bucșă de ghidare cu șurub încorporat |
(M8 – CH6) |
32 ÷ 36 Nm |
Bucșă de ghidare cu șurub încorporat |
(M10 – CH8) |
65 ÷ 75 Nm |
PERICOL! Respectați secvența de strângere descrisă; nerespectarea ar putea compromite buna funcționare a etrierului.
11. În cazul arcurilor de reducere a cuplului rezidual (punctul 31) agățați arcul sub placa (punctul 32) a plăcuței de frână și agățați partea inferioară a plăcii de cealaltă plăcuță de frână cu ajutorul unei șurubelnițe cu vârf tubular.
PERICOL! Atașarea incorectă a arcului poate provoca deschiderea cu arc.
ATENȚIE! Respectați direcția corectă de montare.
12. Curățați cu atenție piesele (punctul 33) pentru a vă asigura că acestea rămân în poziție și montați noi capace de protecție (punctul 34), ungând suprafața interioară a acestora și locașul corpului etrierului cu unsoare furnizată în kitul de piese de schimb.
13. Rotiți capacul de protecție (punctul 34) astfel încât să adere complet pe locaș (punctul 35).
14. Reconectați indicatorul de uzură, acolo unde este prezent, la terminalul din vehicul, fixându-l cu o presiune ușoară de lamela prezentă pe etrier și fixând orice atașamente de pe șasiu.
15. Scoateți capacul de protecție din orificiul de admisie a lichidului de frână (punctul 36).
16. Reconectați conducta de alimentare cu lichid de frână.
17. Scoateți distanțierul pe care l-ați plasat anterior în habitaclu, eliberând astfel pedala de frână și permițând redeschiderea circuitului hidraulic.
18. Deschideți capacul rezervorului lichidului de frână.
19. Scoateți capacul de protecție (punctul 37) și conectați un tub transparent la dopul de aerisire (punctul 38) de pe etrier, ale cărui capete trebuie plasate într-un recipient pentru a colecta lichidul.
20. Deschideți dopul de aerisire (punctul 38).
21. Apăsați în mod repetat pedala de frână a vehiculului până când lichidul de frână începe să curgă din dopul de aerisire.
22. Ținând apăsată pedala, închideți dopul de aerisire. Eliberați pedala, așteptați câteva secunde, apoi repetați procesul până când fluidul curge fără bule de aer și până când rezistența și cursa obișnuite ale pedalei de frână sunt restabilite.
23. Strângeți dopul de aerisire aplicând cuplul de strângere specificat în tabel:
Dop de aerisire |
M6x1 |
M8x1,25 |
M10x1 |
M12x1 |
Cuplul de strângere |
5÷7 Nm |
7÷10 Nm |
17÷20 Nm |
18÷22 Nm |
24. Scoateți tubul transparent și repoziționați capacul de protecție pe dopul de aerisire.
25. Repetați procedura de aerisire pentru orice alte dopuri de aerisire.
26. După procesul de aerisire, trageți complet înapoi pistoanele din etrier folosind o unealtă adecvată (cum ar fi un dispozitiv retractor) și apoi completați nivelul lichidului, conform recomandărilor producătorului.
27. Închideți capacul rezervorului lichidului de frână.
28. Cu motorul pornit, aplicați o presiune puternică pe pedala de frână a vehiculului și verificați să nu existe scurgeri de lichid de la etrier sau pierderi anormale de presiune în circuit și dacă luminile de frână din spate se aprind.
PERICOL! Dacă fluidul curge din etrier, repetați toți pașii prevăzuți în acest document pentru a identifica cauza și a remedia problema.
29. În cazul etrierelor cu frână de parcare încorporată, conectați terminalul cablului frânei de parcare la locul său de pe etrier.
30. Trageți și eliberați frâna de parcare a cabinei în mod repetat.
31. Montați la loc roata.
32. Dacă plăcuțele sunt noi, rodați-le; urmați instrucțiunile furnizate împreună cu plăcuțele de rezervă.
Iată instrucțiunile pentru înlocuirea componentelor pentru etrierele flotante pentru vehicule comerciale (tip ECS53 și ECS60) cu mecanism de parcare electric încorporat:
1. Unitatea de acționare
2. Plăcuțe
3. Corpul etrierului (fără plăcuțe și suport etrier)
4. Suportul etrierului
AVERTIZARE! Citiți acest document înainte de a înlocui piesele de schimb conținute în pachet. Efectuați doar acei pași necesari pentru înlocuirea piesei sau pieselor de schimb conținute în pachet.
Procedura de înlocuire
Înainte de a începe înlocuirea, asigurați-vă că piesele de schimb utilizate pentru înlocuire sunt potrivite pentru marca și modelul de vehicul.
AVERTIZARE! În cazul unei defecțiuni electrice, demontați unitatea de acționare și trageți pistonul înapoi, rotind șurubul torx în sens orar cu o cheie adecvată.
- Notați poziția tuturor componentelor dezasamblate parțial sau complet pentru reasamblarea corectă.
1. Conectați instrumentul de diagnosticare (On Board Diagnosis - OBD) la vehicul și puneți-l în procedura de mod de întreținere așa cum este descris de producătorul vehiculului.
ATENȚIE! Asigurați-vă că piesa de schimb este compatibilă cu software-ul vehiculului.
3. Eliberați cablul de alimentare cu energie electrică a unității de acționare de la garnitura de etanșare a cablului.
4. La etrierele de tipul ECS60 slăbiți și îndepărtați garnitura de etanșare a cablului (punctul 5).
5. Deconectați cablul de alimentare cu energie electrică (punctul 6) de la unitatea de acţionare.
AVERTIZARE! Conectorul poate fi prevăzut cu un zăvor de siguranță.
Dezasamblarea unității de acționare
AVERTIZARE! Continuați cu dezasamblarea unității de acționare numai dacă este disponibilă o piesă de schimb separată.
1. Desfaceți șuruburile de fixare (punctul 7) de la unitatea de acționare (punctul 1).
2. Scoateți unitatea de acționare (punctul 1).
3. Scoateți garnitura (punctul 8).
Dezasamblarea plăcuțelor
ATENȚIE! Nu deteriorați componentele pe care intenționați să le reutilizați.
PERICOL! Nu provocați întinderea conductei de alimentare cu lichid de frână.
1. Deconectați indicatorul de uzură (punctul 9), acolo unde este prezent, de la terminalul din vehicul, eliberându-l de lamela care îl fixează pe etrier și de orice atașamente de pe șasiu.
2. Scoateți capacul de protecție (punctul 10) de la bucșa secundară (partea de ieșire a discului de rotație de transmisie înainte).
3. Dacă capacul este din plastic dur (punctul 11), mutați-l cu o șurubelniță. Scoaterea capacului va duce la ruperea sa.
AVERTIZARE! Nu reutilizați capacul de plastic dur dezasamblat.
4. Deșurubați și scoateți al doilea șurub (punctul 12).
5. Pentru tipul de etrier ECS60, utilizați o șurubelniță pentru a scoate bucșa din canelură și a o elibera de suportul etrierului.
6. Scoateți capacul de protecție (punctul 14) de la bucșa principală (partea de intrare a discului de rotație de transmisie înainte).
7. Desfaceți de tot șurubul principal (punctul 15) și scoateți-l.
AVERTIZARE! Folosiți o șurubelniță pentru a scoate bucșele de ghidare din caneluri.
8. Scoateți bucșa de ghidare principală (punctul 16) suficient pentru a o elibera din suportul etrierului.
9. Trageți corpul etrierului (punctul 3) departe de suportul etrierului (punctul 4), având grijă să nu întindeți conducta de alimentare cu lichid de frână.
10. Atașați corpul etrierului de șasiul vehiculului folosind suporturi adecvate.
ATENȚIE! Nu utilizați locașul bucșei ca punct de atașare
11. Scoateți plăcuțele (punctul 17) și arcurile (punctul 18) fără a provoca nicio deteriorare, astfel încât să le puteți reasambla pe noul etrier.
12. Dacă sunt încă în poziție, scoateți arcurile de reducere a cuplului rezidual (punctul 19).
AVERTIZARE! Pentru remontarea corectă a acelorași plăcuțe, marcați câteva săgeți (unde nu sunt prezente) pe plăcuțe cu un marker pentru a indica direcția de rotație a discului.
Dezasamblarea corpului etrierului
1. Așezați un distanțier (punctul 20) în interiorul habitaclului între locaș și pedala de frână pentru a vă asigura că pedala rămâne apăsată pe toată durata acestor operațiuni.
AVERTIZARE! Acest lucru permite închiderea circuitului hidraulic de frână, evitând scurgerea oricărui lichid de frână.
ATENȚIE! În toate fazele descrise mai jos, asigurați-vă că lichidul de frână nu intră în contact cu părțile vehiculului care ar putea fi deteriorate, în special cu părțile vopsite. Ștergeți imediat orice stropire sau scurgere accidentală de lichid de frână cu un prosop de bucătărie și curățați cu apă.
2. Desfaceți conducta de alimentare (punctul 21) de pe etrier suficient pentru a o putea deșuruba complet manual, astfel încât să evitați scurgerea lichidului de frână.
3. Detașați complet conducta de alimentare (punctul 21) de la corpul etrierului.
4. Ștergeți imediat orice scurgere de lichid de frână.
5. Țineți conducta de alimentare ridicată pentru a preveni orice scurgere de lichid.
6. Scoateți corpul etrierului (punctul 3).
Dezasamblarea suportului etrierului
ATENȚIE! În timpul dezasamblării, mențineți suportul etrierului în poziție pentru a evita căderea accidentală.
1. Desfaceți șuruburile de fixare (punctul 22).
2. Scoateți suportul etrierului (punctul 4) de la suportul butucului.
Procedura de montare
Reasamblați noile componente de rezervă.
1. Curățați temeinic toate componentele care trebuie montate (indiferent dacă sunt noi sau eliminate anterior), locașurile bucșelor și locașurile arcurilor folosind produse adecvate (de exemplu, o cârpă umedă).
PERICOL! Verificați componentele dacă sunt intacte, înlocuiți-le cu altele noi dacă sunt deteriorate.
2. Curățați fețele de montare (punctul 23) de pe suportul butucului.
3. Curățați suprafețele de frânare (punctul 24) de pe disc folosind un produs de degresare (de exemplu, solvent SE47).
Montarea suportului etrierului
1. Poziționați noul suport de etrier (punctul 25) pe suportul butucului.
2. Introduceți și strângeți șuruburile de fixare (punctul 26) la cuplul de strângere recomandat de producătorul vehiculului.
Montarea plăcuțelor și a corpului etrierului
1. Reintroduceți arcurile (punctul 27), așezându-le în modul corect în locașurile lor.
2. În cazul etrierelor de tipul ECS52 cu patru arcuri, montați întotdeauna arcurile cu paletele (punctul 28) îndreptate spre exteriorul suportului etrierului.
AVERTIZARE! Dacă există plăcuțe cu o parte adezivă, atunci trebuie montate plăcuțe noi; urmați instrucțiunile furnizate împreună cu plăcuțele de rezervă.
ATENȚIE! Placuța cu indicator de uzură trebuie montată înapoi în poziția în care era inițial înainte de a fi dezasamblată.
PERICOL! Plăcuțele trebuie introduse cu materialul de frecare îndreptat spre disc.
3. Reintroduceți plăcuțele (punctul 29) în suportul etrierului (punctul 25); folosiți o șurubelniță pentru a deschide arcurile laterale (punctul 27).
4. În cazul arcurilor de reducere a cuplului rezidual (punctul 30) agățați arcul sub placa (punctul 31) a plăcuței de frână și agățați partea inferioară a plăcii de cealaltă plăcuță de frână cu ajutorul unei șurubelnițe cu vârf tubular.
PERICOL! Atașarea incorectă a arcului poate provoca deschiderea cu arc.
ATENȚIE! Respectați direcția corectă de montare.
ATENȚIE! În cazul în care corpul etrierului este nou, nu demontați capacul de protecție de la orificiul de admisie a lichidului de pe noul etrier până când nu conectați linia de alimentare la acesta.
6. Poziționați corpul etrierului (punctul 32) introducându-l în disc, astfel încât bucșele de ghidare să coincidă cu găurile de pe suportul etrierului.
ATENȚIE! Nu deteriorați capacele.
7. Împingeți bucșele de ghidare (punctul 33) în locașurile lor de pe suportul etrierului.
8. Introduceți și strângeți șuruburile (punctul 34) cu un cuplu de strângere de 32 ÷ 36 Nm.
9. Poziționați capacele (punctul 35).
ATENȚIE! Înainte de a scoate capacul de protecție, lăsați punctul de alimentare cât mai sus posibil, asigurându-vă că lichidul de frână din interiorul etrierului nu se scurge.
10. Reconectați cablul indicatorului de uzură, acolo unde este prezent, la terminalul din vehicul, fixându-l cu o presiune ușoară de lamela de pe etrier, acolo unde este prezentă, și fixând orice atașamente de pe șasiu.
Conectarea conductei de alimentare cu lichid de frână
1. Scoateți capacul de protecție (punctul 36) din orificiul de admisie a lichidului de frână.
2. Reconectați conducta de alimentare cu lichid de frână (punctul 21).
3. Scoateți distanțierul pe care l-ați plasat anterior în habitaclu, eliberând astfel pedala de frână și permițând redeschiderea circuitului.
4. Scoateți capacul de protecție (punctul 37) de la dopul de aerisire (punctul 38).
5. Conectați un tub transparent la dopul de aerisire (punctul 38) de pe etrier, ale cărui capete trebuie plasate într-un recipient pentru a colecta lichidul.
6. Deschideți dopul de aerisire (punctul 38).
7. Apăsați în mod repetat pedala de frână a vehiculului până când lichidul de frână începe să curgă din dopul de aerisire.
8. Ținând apăsată pedala, închideți dopul de aerisire. Eliberați pedala, așteptați câteva secunde, apoi repetați procesul până când fluidul curge fără bule de aer și până când rezistența și cursa obișnuite ale pedalei de frână sunt restabilite.
9. Strângeți dopul de aerisire (punctul 38) aplicând cuplul de strângere specificat în tabelul următor:
Tipul de aerisire |
M10x1 |
Cuplul de strângere |
12÷16 Nm |
10. Scoateți tubul transparent.
11. Repetați procedura de aerisire pentru orice alte dopuri de aerisire.
12. Repoziționați capacul de protecție (punctul 37).
13. După procesul de aerisire, trageți complet înapoi pistoanele din etrier folosind o unealtă adecvată (cum ar fi un dispozitiv retractor) și apoi completați nivelul lichidului, conform recomandărilor producătorului.
14. Cu motorul pornit, aplicați o presiune puternică pe pedala de frână a vehiculului și verificați să nu existe scurgeri de lichid de la etrier sau pierderi anormale de presiune în circuit și dacă luminile de frână din spate se aprind.
PERICOL! Dacă fluidul curge din etrier, repetați toți pașii prevăzuți în acest document pentru a identifica cauza și a remedia problema.
Montarea unității de acționare
AVERTIZARE! Unitatea de acţionare poate fi furnizată deja montată pe corpul etrierului.
Reasamblați noile componente de rezervă.
- Curățați toate componentele pe care le-ați îndepărtat anterior înainte de a le reasambla.
ATENȚIE! Utilizați întotdeauna șuruburi noi cu un produs de blocare a filetului. Montați întotdeauna o garnitură nouă.
PERICOL! Verificați componentele dacă sunt intacte, înlocuiți-le cu altele noi dacă sunt deteriorate
1. Curăţaţi suprafaţa de contact de pe etrier şi de pe unitatea de acţionare.
2. Îndepărtați orice reziduu de produs de blocare a filetului de pe locașurile șuruburilor filetate.
3. Curățați și lubrifiați garnitura (punctul 39) cu unsoarea furnizată.
4. Lubrifiați diametrul interior al cuplajului unității de acţionare cu unsoarea furnizată.
AVERTIZARE! EUH210 - Fișa cu date de securitate disponibilă la cerere.
AVERTIZARE! EUH208 - Conține benzotriazol N-alchilat. Poate provoca o reacție alergică.
5. Poziționați garnitura (punctul 39) în locașul său (punctul 40) pe corpul etrierului.
6. Montaţi unitatea de acţionare (punctul 41) pe şurubul torx (punctul 42) de pe corpul etrierului.
7. Rotiți unitatea de acționare (punctul 41) astfel încât găurile (punctul 43) șuruburilor de fixare (punctul 44) să coincidă cu poziția lor inițială de montare.
ATENȚIE! Evitați ciupirea garniturii (punctul 39) atunci când montați unitatea de acţionare pe corpul etrierului.
8. Introduceți și strângeți șuruburile de fixare (punctul 44) la un cuplu de strângere de 7 ÷ 10 Nm.
9. Scoateți capacul de protecție (punctul 45), acolo unde este prezent, și conectați cablul de alimentare electrică (punctul 6).
10. În cazul îndepărtării anterioare, înșurubați garnitura de etanșare a cablului (punctul 5).
11. Fixați cablul de alimentare cu energie electrică a unității de acționare (punctul 6) la garnitura de etanșare a cablului (punctul 5).
Fazele finale
1. Montați la loc roata.
2. Efectuați procedura de resetare (verificarea asamblării).
3. Dacă este necesar, resetați contoarele (Resetați contoarele interne) așa cum este prescris de producătorul vehiculului.
4. Dacă este solicitat de către producătorul vehiculului, rodați plăcuțele.
5. Deconectați dispozitivul de diagnosticare. (On Board Diagnosis – OBD).
Aici sunt instrucțiunile pentru înlocuirea corpului de etrier la etrierele flotante cu 2 sau 4 arcuri laterale și arcuri de reducere a cuplului rezidual.
Când înlocuiți numai șuruburile de fixare, consultați doar piesele relevante.
Procedura de înlocuire
Înainte de a începe înlocuirea, asigurați-vă că piesele de schimb utilizate pentru înlocuire sunt potrivite pentru marca și modelul de vehicul.
- Notați poziția tuturor componentelor dezasamblate parțial sau complet pentru reasamblarea corectă.
- Remove the wheel.
Pentru etriere ECS
AVERTIZARE! În cazul unei defecțiuni electrice, demontați unitatea de acționare (punctul 5) și trageți pistonul înapoi, rotind șurubul torx în sens orar cu o cheie adecvată
1. Conectați instrumentul de diagnosticare (On Board Diagnosis - OBD) la vehicul și puneți-l în procedura de mod de întreținere așa cum este descris de producătorul vehiculului.
ATENȚIE! Fără această operație, pistonul nu poate fi tras înapoi cu dispozitivul retractor sau cu altă unealtă adecvată.
ATENȚIE! Asigurați-vă că piesa de schimb este compatibilă cu software-ul vehiculului.
2. Deconectați cablul de alimentare cu energie electrică (punctul 2) de la unitatea de acţionare.
AVERTIZARE! Conectorul poate fi prevăzut cu un zăvor de siguranță.
Pentru toate tipurile de etriere
1. Pentru etrierele cu frână de mână, detașați cablul de comandă (punctul 3) de etrier.
2. Deconectați indicatorul de uzură (punctul 4), acolo unde este prezent, de la terminalul din vehicul, eliberându-l de lamela (punctul 5) care îl fixează pe etrier și de orice atașamente de pe șasiu.
3. Scoateți capacele de protecție (punctul 6) de la bucșele de ghidare.
4. Dacă capacul are o buză (punctul 7), desprindeți capacul trăgând de buză (punctul 7) cu degetele.
5. Dacă capacul este din plastic dur (punctul 8), mutați-l cu o șurubelniță. Scoaterea capacului va duce la ruperea sa.
AVERTIZARE! Nu reutilizați capacul de plastic dur dezasamblat.
ATENȚIE! Bucșa de ghidare de dezasamblat trebuie să fie cea care permite corpului etrierului să se rotească fără a provoca întinderea conductei de alimentare cu lichid de frână.
AVERTIZARE! Există două tipuri de bucșe de ghidare: cu șurub separat și cu șurub încorporat.
6. Desfaceți și îndepărtați complet șurubul (punctul 9) sau bucșa de ghidare încorporată (punctul 10) folosind o cheie.
7. În cazul unei bucșe de ghidare neîncorporate (punctul 11), trageți bucșa de ghidare din suportul etrierului (punctul 12) mutând-o din locaș cu o șurubelniță.
8. La înlocuirea etrierului la roțile din spate cu suspensie și arcuri lamelare, ambele bucșe de ghidare 11 trebuie îndepărtate pentru a separa complet corpul etrierului (punctul 13) de suportul etrierului (punctul 12).
AVERTIZARE! Dacă există plăcuțe de frână lipite de etrier, desprindeți-le folosind o șurubelniță și aveți grijă să nu deteriorați nicio piesă de cauciuc a etrierului.
PERICOL! Deschiderea corpului etrierului poate duce la deschiderea arcurilor de reducere a cuplului rezidual.
9. Trageți corpul etrierului (punctul 13) departe de suportul etrierului (punctul 12) răsucindu-l în jurul celeilalte bucșe de ghidare până când plăcuțele (punctul 14) ies din suportul etrierului. Atașați corpul etrierului de șasiul vehiculului folosind suporturi adecvate. Nu utilizați locașul bucșei ca punct de atașare.
11. Scoateți plăcuțele (punctul 14) fără a provoca daune.
12. Utilizați un marker pentru a marca direcția de rotație a discului pe plăcuțe pentru a evita reasamblarea lor incorect.
14. Dacă sunt încă în poziție, scoateți arcurile de reducere a cuplului rezidual (punctul 15).
15. Așezați un distanțier (punctul 16) în interiorul habitaclului între locaș și pedala de frână pentru a vă asigura că pedala rămâne apăsată pe toată durata acestor operațiuni.
AVERTIZARE! Acest lucru permite închiderea circuitului hidraulic de frână, evitând scurgerea oricărui lichid de frână.
ATENȚIE! În toate fazele descrise mai jos, asigurați-vă că lichidul de frână nu intră în contact cu părțile vehiculului care ar putea fi deteriorate, în special cu părțile vopsite. Ștergeți imediat orice stropire sau scurgere accidentală de lichid de frână cu un prosop de bucătărie și curățați cu apă.
16. Desfaceți conducta de alimentare (punctul 17) de pe etrier suficient pentru a o putea deșuruba complet manual, astfel încât să evitați scurgerea lichidului de frână.
17. Desfaceți de tot și scoateți șurubul (punctul 9) sau bucșa de ghidare încorporată (punctul 10).
18. În cazul unei bucșe de ghidare neîncorporate (punctul 11), trageți bucșa de ghidare din suportul etrierului (punctul 12) mutând-o din locaș cu o șurubelniță.
19. Trageți corpul etrierului (punctul 13) departe de suportul etrierului (punctul 12), având grijă să nu întindeți conducta de alimentare cu lichid de frână.
20. Detașați complet conducta de alimentare (punctul 17) de la corpul etrierului.
21. Ștergeți imediat orice scurgere de lichid de frână.
22. Țineți conducta de alimentare ridicată pentru a preveni orice scurgere accidentală de lichid de frână.
23. Scoateți etrierul care trebuie înlocuit.
24. În cazul etrierelor cu frână de parcare încorporată, deconectați cablul frânei de parcare de la locul său de pe etrier.
25. Curățați suprafețele de frânare de pe disc folosind un produs de degresare (de exemplu, solvent SE47).
Montarea plăcuțelor
ATENȚIE! Dacă există plăcuțe cu o parte adezivă, atunci trebuie montate plăcuțe noi; urmați instrucțiunile furnizate împreună cu plăcuțele de rezervă.
1. Verificați arcurile să fie poziționate corect. În cazul etrierelor cu patru arcuri, asigurați-vă că paletele sunt întotdeauna orientate spre exteriorul suportului etrierului.
ATENȚIE! Poziționarea incorectă a arcului poate cauza vătămări.
2. Introduceți plăcuțele (punctul 14) în suportul etrierului (punctul 12). Folosiți o șurubelniță pentru a apăsa arcurile laterale.
AVERTIZARE! Orice fel de săgeți ștanțate pe plăcuțe trebuie să fie îndreptate în direcția de rotație a discului.
PERICOL! Plăcuțele trebuie introduse cu materialul de frecare îndreptat spre disc.
ATENȚIE! Placuța cu indicator de uzură trebuie montată înapoi în poziția în care era inițial înainte de a fi dezasamblată.
3. Acolo unde există, atașați terminalul indicatorului de uzură (punctul 20) la plăcuța opusă pistoanelor, înlocuind dacă este necesar.
ATENȚIE! La atașarea terminalului indicatorului de uzură, asigurați-vă că partea cea mai proeminentă este îndreptată spre suprafața de frecare a plăcuței.
Montarea corpului etrierului
ATENȚIE! La etrierele cu frână de parcare - în timp ce corpul etrierului este demontat de pe discul de frână și/sau plăcuțele de frână sunt absente, nu mișcați pistonul nici hidraulic, nici folosind maneta, deoarece acest lucru ar putea deteriora arcul și/sau provoca scurgerea lichidului de frână.
1. Pe suportul etrierului, ștergeți zonele de montare (punctul 21) cu corpul etrierului (locașurile de ghidare) cu o cârpă umedă.
ATENȚIE! Nu utilizați produse care ar putea deteriora capacele de protecție, cum ar fi diluant cu nitro-tetracloretilenă, benzină etc.
2. Curățați și ungeți uniform întreaga suprafață interioară a capacelor, suprafața exterioară a bucșelor de ghidare și locașurile acestora în corpul etrierului.
3. Poziționați corpul etrierului nou (punctul 22), punând unul dintre cele două bucșe de ghidare (punctul 10) în locașul de pe suportul etrierului (punctul 12).
ATENȚIE! Nu scoateți capacul de protecție din orificiul de admisie a lichidului de frână până când tubul nu este conectat definitiv.
4. În cazul unei bucșe de ghidare neîncorporate (punctul 11), montați și strângeți un șurub nou (punctul 23).
5. Închideți etrierul cu grijă, răsucind corpul etrierului (punctul 22) în jurul bucșei de ghidare așezate.
ATENȚIE! Închideți etrierul cu grijă, asigurându-vă că nu sunt deteriorate capacele de protecție de pe bucșe prin lovirea de suportul etrierului. Înlocuiți capacele dacă este necesar.
AVERTIZARE! Dacă există plăcuțe cu o parte adezivă, aveți grijă să nu creați contacte între corp și plăcuță înainte de a finaliza montarea corpului etrierului.
6. Treceți sonda indicatorului de uzură (punctul 20) prin orificiul dedicat din corpul etrierului (punctul 22).
7. Reintroduceți cealaltă bucșă de ghidare (punctul 10) în locașul suportului etrierului (punctul 12).
8. În cazul unei bucșe de ghidare neîncorporate (punctul 11), montați și strângeți un șurub nou (punctul 24).
ATENȚIE! La înlocuirea suportului etrierului de la roțile din spate cu suspensie și arcuri lamelare, corpul etrierului trebuie repoziționat pe suportul etrierului, apoi reintroduceți ambele bucșe de ghidare și introduceți și strângeți două șuruburi noi.
9. Strângeți șurubul de fixare a bucșei de ghidare sau bucșa de ghidare încorporată (punctul 24) pe partea de intrare a discului (în treapta înainte). Apoi, strângeți celălalt șurub sau bucșa de ghidare încorporată (punctul 25) la același cuplu.
10. Strângeți la cuplul de strângere specificat în următorul tabel:
Tipul |
|
Cuplul de strângere |
Șurub de fixare |
(M8 – CH6) |
32 ÷ 36 Nm |
Bucșă de ghidare cu șurub încorporat |
(M8 – CH6) |
32 ÷ 36 Nm |
Bucșă de ghidare cu șurub încorporat |
(M10 – CH8) |
65 ÷ 75 Nm |
PERICOL! Respectați secvența de strângere descrisă; nerespectarea ar putea compromite buna funcționare a etrierului.
11. În cazul arcurilor de reducere a cuplului rezidual (punctul 26) agățați arcul sub placa (punctul 27) a plăcuței de frână și agățați partea inferioară a plăcii de cealaltă plăcuță de frână cu ajutorul unei șurubelnițe cu vârf tubular.
PERICOL! Atașarea incorectă a arcului poate provoca deschiderea cu arc.
ATENȚIE! Respectați direcția corectă de montare.
12. Curățați cu atenție piesa (punctul 28) pentru a vă asigura că rămâne în poziție și montați noi capace de protecție (punctul 29), ungând suprafața interioară a acestora și locașul corpului etrierului cu unsoare furnizată în kitul de piese de schimb.
AVERTIZARE! EUH210 - Fișa cu date de securitate disponibilă la cerere.
AVERTIZARE! UH208 - Conține benzotriazol N-alchilat. Poate provoca o reacție alergică.
13. Rotiți capacele de protecție (punctul 29) astfel încât să adere complet pe locaș (punctul 30).
14. Reconectați indicatorul de uzură, acolo unde este prezent, la terminalul din vehicul, fixându-l cu o presiune ușoară de lamela prezentă pe etrier și fixând orice atașamente de pe șasiu.
15. Scoateți capacul de protecție din orificiul de admisie a lichidului de frână.
16. Reconectați conducta de alimentare cu lichid de frână.
17. Scoateți distanțierul pe care l-ați plasat anterior în habitaclu, eliberând astfel pedala de frână și permițând redeschiderea circuitului.
Pentru etriere cu frână de parcare
ATENȚIE! Înainte de a asambla pistonul cu plăcuțe, asigurați-vă că suportul etrierului, plăcuțele și discul sunt prezente.
- Utilizați maneta pentru a asambla pistonul cu plăcuțele.
ATENȚIE! Funcționarea hidraulică este permisă numai când pistonul se află la mai puțin de 1 mm de plăcuțe.
Pentru toate tipurile de etriere
1. Conectați un tub transparent la dopul de aerisire (punctul 31) de pe etrier, ale cărui capete trebuie plasate într-un recipient pentru a colecta lichidul.
2. Deschideți dopul de aerisire (punctul 31).
3. Apăsați în mod repetat pedala de frână a vehiculului până când lichidul de frână începe să curgă din dopul de aerisire.
4. Ținând apăsată pedala, închideți dopul de aerisire. Eliberați pedala, așteptați câteva secunde, apoi repetați procesul până când fluidul curge fără bule de aer și până când rezistența și cursa obișnuite ale pedalei de frână sunt restabilite.
5. Strângeți dopul de aerisire (punctul 31) aplicând cuplul de strângere specificat în tabel:
Dop de aerisire |
M6x1 |
M8x1,25 |
M10x1 |
M12x1 |
Cuplul de strângere |
5÷7 Nm |
7÷10 Nm |
17÷20 Nm |
18÷22 Nm |
6. Scoateți tubul transparent.
7. Repetați procedura de aerisire pentru orice alte dopuri de aerisire.
8. După procesul de aerisire, trageți complet înapoi pistoanele din etrier folosind o unealtă adecvată (cum ar fi un dispozitiv retractor) și apoi completați nivelul lichidului, conform recomandărilor producătorului.
9. Închideți capacul rezervorului lichidului de frână.
10. Cu motorul pornit, aplicați o presiune puternică pe pedala de frână a vehiculului și verificați să nu existe scurgeri de lichid de la etrier sau pierderi anormale de presiune în circuit și dacă luminile de frână din spate se aprind.
PERICOL! Dacă fluidul curge din etrier, repetați toți pașii prevăzuți în acest document pentru a identifica cauza și a remedia problema.
Pentru etriere cu frână de parcare
- Reconectați indicatorul de uzură, acolo unde este prezent, la terminalul din vehicul, fixându-l cu o presiune ușoară de lamela prezentă pe etrier și fixând orice atașamente de pe șasiu.
- Restabiliți tensiunea corectă a cablului de comandă.
- Acţionaţi în mod repetat maneta frânei de parcare din cabina vehiculului până când cursa obişnuită a fost restabilită.
1. Scoateți capacul de protecție (unde este prezent) și conectați cablul de alimentare electrică (punctul 2).
2. Efectuați procedura de resetare (verificarea asamblării).
3. Dacă este necesar, resetați contoarele (Resetați contoarele interne) așa cum este prescris de producătorul vehiculului.
4. Dacă este solicitat de către producătorul vehiculului, rodați plăcuțele.
5. Deconectați dispozitivul de diagnosticare (On Board Diagnosis - OBD).
Pentru toate tipurile de etriere
1. Montați la loc roata.
2. Dacă plăcuțele sunt noi, rodați-le; urmați instrucțiunile furnizate împreună cu plăcuțele de rezervă.
Limitări ale garanției
Această garanție acoperă toate defectele de conformitate apărute în termen de doi ani de la livrarea bunului. Consumatorul are obligația de a raporta vânzătorului defectul de conformitate în termen de două luni de la data descoperirii sale, fără a aduce atingere faptului că termenul de prescripție pentru luarea măsurilor în vederea remedierii defectului este de douăzeci și șase de luni de la livrarea bunului. În cazul apariției unui defect de conformitate, utilizatorul are dreptul la repararea sau înlocuirea bunului, ori la o reducere corespunzătoare a prețului sau la rezilierea contractului, conform prevederilor art. 130 din Codul consumatorului, acolo unde este cazul.
Această garanție constituie singura garanție oferită în legătură cu acest produs și înlocuiește orice alte garanții, atât verbale, cât și scrise.
În cazul apariției unor defecte, utilizatorului i se cere:
- sub sancțiunea invalidării, să notifice în scris producătorul și distribuitorul în termen de șaizeci de zile; în același timp, utilizatorul trebuie să furnizeze o descriere a defectului constatat la produs sau la piesele returnate și o dovadă de cumpărare a utilizatorului inițial care identifică atât produsul, cât și data achiziției (fie că a fost cumpărat cu amănuntul sau vândut de către un distribuitor ca parte a instalării produsului);
- să trimită produsul presupus a fi defect către Brembo S.p.A. la sediul central din via Brembo 25 -24035 Curno (BG) - Italia, prin intermediul lanțului de distribuție.
Garanția nu se aplică pentru:
- deteriorarea produsului cauzată, parțial sau integral, de utilizare incorectă, accident, incendiu, coroziune chimică, utilizare în alte scopuri decât cele programate, utilizare ilicită, utilizare pe un model diferit de cel prevăzut, instalare incorectă, instalare contrară instrucțiunilor a producătorului sau lipsa de întreținere a produsului, așa cum este prescris de producător în instrucțiunile furnizate;
- plângeri legate de confort, prezența zgomotului, vibrațiilor sau caracteristicilor dificile de condus.
Produsul a fost proiectat și produs pentru modelul și utilizarea specifică indicate în cataloagele Brembo și/sau de către distribuitorii de produse Brembo, ambele disponibile pe site-ul web Brembo (www.brembo.com). Produsul va fi utilizat conform legilor în vigoare în statele și/sau în țările în care este utilizat vehiculul pe care este instalat produsul, inclusiv, dar fără a se limita la, respectarea reglementărilor Codului rutier și după obținerea tuturor autorizațiilor/aprobărilor, permiselor sau licențelor cerute de statul și/sau țara respectivă.
Pentru produsele vândute pe teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene, aceste limitări ale garanției funcționează în conformitate cu prevederile Directivei 85/374/CEE a Consiliului din 25 iulie 1985.
Pentru produsele vândute pe teritoriul Statelor Unite, aceste limitări ale garanției funcționează în conformitate cu orice lege federală sau statală aplicabilă.
Informații generale și de siguranță
Acest produs Brembo a fost proiectat pentru a respecta toate standardele de siguranță aplicabile. Produsele nu sunt destinate a fi utilizate diferit de utilizarea specifică pentru care au fost proiectate și fabricate. Utilizarea în orice alt scop, orice modificare sau manipulare a produsului poate afecta performanța acestuia și îl poate face nesigur.
O astfel de modificare sau utilizare necorespunzătoare va anula garanția limitată și poate expune persoana care utilizează astfel produsul la răspundere pentru vătămări corporale sau daune materiale aduse altora.
În aceste instrucțiuni, avertizarea „PERICOL!” înseamnă proceduri care, dacă nu sunt respectate, au un grad ridicat de probabilitate ca să provoace vătămări grave sau chiar deces. „ATENȚIE” înseamnă proceduri care, dacă nu sunt respectate, ar putea duce la daune fizice, în timp ce „AVERTIZARE!” înseamnă proceduri care, dacă nu sunt respectate, ar putea cauza deteriorarea vehiculului.
PERICOL!
Înainte de a începe înlocuirea, asigurați-vă că piesele de schimb sunt potrivite pentru marca și modelul de vehicul. Acest produs este vital pentru funcționarea în siguranță a vehiculului pe care este instalat și este destinat să fie instalat numai de către o persoană pricepută, calificată, care a fost instruită și/sau are experiență în instalarea și utilizarea pentru care produsul este destinat.
Instalatorul trebuie să fie echipat cu uneltele adecvate meseriei sale și cu cunoștințele și experiența necesare pentru a se ocupa de reparațiile vehiculelor. Instalarea necorespunzătoare sau incorectă, indiferent dacă este cauzată de nerespectarea cu fidelitate și completă a acestor instrucțiuni sau în alt mod, va anula garanția limitată și ar putea expune instalatorul la răspundere în cazul vătămării corporale sau daunelor materiale.
Brembo nu va răspunde pentru nicio daună sau vătămare cauzată unei persoane sau de către orice persoană care operează un vehicul pe care un produs înlocuitor a fost instalat necorespunzător.
ATENȚIE!
Piesele înlocuite trebuie eliminate în conformitate cu legea.
Este vital să evitați lovirea bruscă și/sau deteriorarea produsului, pieselor și componentelor acestuia, deoarece acest lucru le poate
afecta eficiența și le poate cauza
funcționarea defectuoasă. Dacă este necesar, înlocuiți orice piesă sau componentă deteriorată. Pentru a evita rănirea, vă recomandăm următoarele:
- Utilizați echipament adecvat pentru a preveni inhalarea prafului creat în timpul curățării pieselor.
- Purtați întotdeauna mănuși în timpul dezasamblarii și asamblarii componentelor cu margini ascuțite.
- Nu lăsați suprafața pielii să intre în contact direct cu materialul de frecare al plăcuțelor și saboților de frână, deoarece acest lucru ar putea provoca abraziuni.
- Nu introduceți mâinile în locașul plăcuțelor atunci când scoateți pistoanele etrierului folosind aer comprimat, deoarece acest lucru implică riscul de a vă strivi mâinile.
- Evitați contactul direct cu lichidul de frână, deoarece acesta poate provoca iritații ale pielii și ochilor. În caz de contact accidental, curățați temeinic în conformitate cu instrucțiunile producătorului vehiculului sau lichidului de frână.
- Nu supuneți componentele electrice la sarcini electrostatice sau la impact care ar putea deteriora piesele din plastic.
- Protejați componentele electrice dezasamblate de umiditate.
- Asigurați conectarea corectă a tuturor contactelor electrice, verificând dacă luminile de avertizare se aprind. Dacă nu se aprind, nefuncționarea luminilor de avertizare poate cauza o scădere a eficienței sistemului de frânare sau defecțiuni la semnalizarea frânei.
- Evitați contactul grăsimii și altor lubrifianți cu suprafețele de frânare ale discului de frână, tamburului, plăcuțelor și saboților, deoarece acest lucru ar putea afecta eficiența sistemului de frânare și cauza daune fizice semnificative.
- Nu folosiți unelte ascuțite pentru a monta componentele din cauciuc, deoarece acestea le-ar putea deteriora. Asigurați-vă că toate piesele deteriorate sunt înlocuite.