Instrucțiuni pentru înlocuirea suportului de etrier la mașini și vehicule utilitare ușoare

Vă rugăm să citiți și să urmați cu atenție toate instrucțiunile. Veți găsi aceleași instrucțiuni în pachetul suportului de etrier. Nu uitați să le păstrați pe întreg ciclul de viață al produsului. Predați-le noului proprietar dacă vindeți vehiculul.
Aceste instrucțiuni de montare sunt un ghid pentru lucrările de reparații standard și nu iau în considerare nicio caracteristică specială care s-ar putea aplica diferitelor sisteme de frânare. Instrucțiunile speciale emise de producătorii de vehicule și de sisteme de frânare trebuie respectate în detaliu. 
Acest document oferă instrucțiuni pentru înlocuirea suportului de etrier pentru etrierele flotante cu 2 sau 4 arcuri laterale și arcuri de reducere a cuplului rezidual.
Când înlocuiți numai arcurile laterale, consultați doar piesele relevante.
 
Procedura de înlocuire
 
Înainte de a începe înlocuirea, asigurați-vă că piesele de schimb utilizate pentru înlocuire sunt potrivite pentru marca și modelul de vehicul. 
Notați poziția tuturor componentelor dezasamblate parțial sau complet pentru reasamblarea corectă.
 
ATENȚIE! În timpul tuturor operațiunilor de înlocuire a suportului etrierului, furtunul flexibil de admisie a lichidului din etrier NU trebuie deconectat.
 
 
Iată procedura de înlocuire a etrierelor ECS:
Plăcuță de frână
1. AVERTIZARE! În cazul unei defecțiuni electrice, dezasamblați unitatea de acționare (așa cum se specifică la punctul 1) și trageți pistonul înapoi, rotind șurubul torx în sens orar cu o cheie adecvată.
Rimozione pastiglia freno
2. Conectați instrumentul de diagnosticare (On Board Diagnosis - OBD) la vehicul și puneți-l în procedura de mod de întreținere așa cum este descris de producătorul vehiculului.

ATENȚIE! Fără această operație, pistonul nu poate fi tras înapoi cu dispozitivul retractor sau cu altă unealtă adecvată.
Asigurați-vă că piesa de schimb este compatibilă cu software-ul vehiculului.
Etrier
3. Deconectați cablul de alimentare cu energie electrică (punctul 2) de la unitatea de acţionare.

AVERTIZARE! Conectorul poate fi prevăzut cu un zăvor de siguranță.

 
Procedura de înlocuire pentru toate tipurile de etrier:
Piston
4. Pentru etrierele cu frână de mână, detașați cablul de comandă (punctul 3) de etrier.
Pulizia piano d’appoggio disco freno nuovo
5. Deconectați indicatorul de uzură (punctul 4), acolo unde este prezent, de la terminalul din vehicul, eliberându-l de lamela (punctul 5) care îl fixează pe etrier și de orice atașamente de pe șasiu.
Pulizia piano d’appoggio disco sul mozzo ruota
6. Scoateți capacele de protecție (punctul 6) de la bucșele de ghidare.
 
7. Dacă capacul are o buză (punctul 7), desprindeți capacul trăgând de buză cu degetele.
Rimontaggio mozzo ruota
8. Dacă capacul este din plastic dur (punctul 8), mutați-l cu o șurubelniță. Scoaterea capacului va duce la ruperea sa.

AVERTIZARE! Nu reutilizați capacul de plastic dur dezasamblat.
ATENȚIE! Bucșa de ghidare de dezasamblat trebuie să fie cea care permite corpului etrierului să se rotească fără a provoca întinderea conductei de alimentare cu lichid de frână.
AVERTIZARE! Există două tipuri de bucșe de ghidare:
  • cu șurub separat
  • cu șurub încorporat
Assemblaggio mozzo ruota e disco
9. Desfaceți și îndepărtați complet șurubul (punctul 9) sau bucșa de ghidare încorporată (punctul 10) folosind o cheie.
 
10. În cazul unei bucșe de ghidare neîncorporate (punctul 11), trageți bucșa de ghidare din suportul etrierului (punctul 12) mutând-o din locaș cu o șurubelniță.
 
Controllo dell’oscillazione con il kit metrologico
11. La înlocuirea etrierului la roțile din spate cu suspensie și arcuri lamelare, ambele bucșe de ghidare 11 trebuie îndepărtate pentru a separa complet corpul etrierului (punctul 13) de suportul etrierului (punctul 12).
 
AVERTIZARE! Dacă există plăcuțe de frână lipite de etrier, desprindeți-le folosind o șurubelniță și aveți grijă să nu deteriorați nicio piesă de cauciuc a etrierului.
PERICOL! Deschiderea corpului etrierului poate duce la deschiderea arcurilor de reducere a cuplului rezidual.
 
Rimontaggio della pinza freno
12. Trageți corpul etrierului (punctul 13) departe de suportul etrierului (punctul 12) răsucindu-l în jurul celeilalte bucșe de ghidare până când plăcuțele ies din suportul etrierului. Atașați corpul etrierului de șasiul vehiculului folosind suporturi adecvate. Nu utilizați locașul bucșei ca punct de atașare.
Rimontaggio delle pastiglie nuove
13. Scoateți plăcuțele (punctul 14) fără a provoca daune.
Azionamento pedale freno
14. Utilizați un marker pentru a marca direcția de rotație a discului pe plăcuțe pentru a evita reasamblarea lor incorect.
 
Azionamento pedale freno
15. Curățați fața de montare a plăcuțelor folosind materiale și produse adecvate (de exemplu, o cârpă umedă). Îndepărtați orice reziduu de lipici de pe fața de montare a plăcuțelor de pe corpul etrierului.
Rimontaggio delle pastiglie nuove
16. Dacă sunt încă în poziție, scoateți arcurile de reducere a cuplului rezidual (punctul 15).
 
Azionamento pedale freno
17. Desfaceți de tot și scoateți șurubul (punctul 9) sau bucșa de ghidare încorporată (punctul 10).
 
18. În cazul unei bucșe de ghidare neîncorporate (punctul 11), trageți bucșa de ghidare din suportul etrierului (punctul 12) mutând-o din locaș cu o șurubelniță.
 
19. Trageți corpul etrierului (punctul 13) departe de suportul etrierului (punctul 12), având grijă să nu întindeți conducta de alimentare cu lichid de frână.
Azionamento pedale freno
20. Desfaceți bolțurile de fixare (punctul 16) folosind o cheie fixă cu cap deschis și scoateți suportul etrierului (punctul 12) din suportul butucului.
 
21. Curățați suprafețele de frânare (punctul 17) de pe disc folosind un produs de degresare (de exemplu, solvent SE47).
 
ATENȚIE! La etrierele cu frână de parcare: în timp ce corpul etrierului este dezasamblat de pe discul de frână și/sau plăcuțele de frână sunt absente, nu mișcați pistonul nici hidraulic, nici folosind maneta, deoarece acest lucru ar putea deteriora arcul și/sau provoca scurgerea lichidului de frână.
 
Procedura de montare
 
Curățați fețele de montare de pe suportul butucului.
 
1. Poziționați noul suport de etrier (punctul 18) introducându-l în disc.
 
2. Introduceți și accesați de cele două bolțuri de fixare (punctele 19 și 20).
 
3. Strângeți bolțul de fixare pe partea de intrare a discului (punctul 19) (în treapta înainte) aplicând cuplul de strângere recomandat de producătorul vehiculului.
 
4. Strângeți al doilea bolț de fixare 20 (pe partea de ieșire a discului) aplicând cuplul de strângere recomandat de producătorul vehiculului.
 
Utilizați următoarele cupluri de strângere recomandate pentru referință:
Tipul de șurub M12x1,25 M12x1,5 M14x1,5 M16x1,5
Cuplul de strângere 115 Nm 125 Nm 180 Nm 210 Nm

 
Montarea plăcuțelor
 
ATENȚIE! Dacă există plăcuțe cu o parte adezivă, atunci trebuie montate plăcuțe noi; urmați instrucțiunile furnizate împreună cu plăcuțele de rezervă.
 
Rimontaggio delle pastiglie nuove
1. În cazul în care sunt prezente piese de schimb, înlocuiți arcurile laterale (punctul 21) în suportul etrierului, exercitând presiunea potrivită pentru a le fixa în siguranță.
Azionamento pedale freno
2. În cazul etrierelor cu patru arcuri, montați întotdeauna arcurile cu paletele îndreptate spre exteriorul suportului etrierului.

ATENȚIE! Respectați direcția corectă de montare.
 
Azionamento pedale freno
3. Introduceți plăcuțele (punctul 14) în suportul etrierului (punctul 18). Folosiți o șurubelniță pentru a apăsa arcurile laterale.

AVERTIZARE! Orice fel de săgeți ștanțate pe plăcuțe trebuie să fie îndreptate în direcția de rotație a discului.
PERICOL! Plăcuțele trebuie introduse cu materialul de frecare îndreptat spre disc.
ATENȚIE! Placuța cu indicator de uzură trebuie montată înapoi în poziția în care era inițial înainte de a fi dezasamblată.
Rimontaggio delle pastiglie nuove
4. Acolo unde există, atașați terminalul indicatorului de uzură (punctul 4) la plăcuța opusă pistoanelor, înlocuind dacă este necesar.

ATENȚIE! La atașarea terminalului indicatorului de uzură, asigurați-vă că partea cea mai proeminentă este îndreptată spre suprafața de frecare a plăcuței.
 
Montarea corpului etrierului
 
AVERTIZARE! Dacă există plăcuțe noi, pistoanele trebuie trase înapoi; urmați instrucțiunile furnizate împreună cu plăcuțele de rezervă.
 
1. Utilizați o cârpă umedă pentru a curăța zonele de montare ale suportului etrierului de pe corpul etrierului (capetele ghidajelor, capace).
ATENȚIE! Nu utilizați produse care ar putea deteriora capacele de protecție, cum ar fi diluant cu nitro-tetracloretilenă, benzină etc.
 
2. Curățați și ungeți uniform întreaga suprafață interioară a capacelor, suprafața exterioară a bucșelor de ghidare și locașurile acestora în corpul etrierului.
 
Azionamento pedale freno
3. Poziționați corpul etrierului (punctul 13), punând unul dintre cele două bucșe de ghidare (punctul 10) în locașul de pe suportul etrierului (punctul 18).
 
4. În cazul unei bucșe de ghidare neîncorporate (punctul 11), montați și strângeți un șurub nou (punctul 22).
 
ATENȚIE! Bucșa de ghidare în poziție trebuie să fie cea care permite conductei de alimentare cu lichid de frână să nu fie întinsă.
 
5. Închideți etrierul cu grijă, răsucind corpul etrierului (punctul 13) în jurul bucșei de ghidare așezate.
Rimontaggio delle pastiglie nuove
6. Treceți sonda indicatorului de uzură (punctul 4) prin orificiul dedicat din corpul etrierului (punctul 13).
 
ATENȚIE! Închideți etrierul cu grijă, asigurându-vă că nu sunt deteriorate capacele de protecție de pe bucșe prin lovirea de suportul etrierului. Înlocuiți capacele dacă este necesar.

AVERTIZARE! Dacă există plăcuțe cu o parte adezivă, aveți grijă să nu creați contacte între corp și plăcuță înainte de a finaliza montarea corpului etrierului.
 
 
 
Azionamento pedale freno
7. Reintroduceți cealaltă bucșă de ghidare (punctul 10) în locașul suportului etrierului (punctul 18).
 
8. În cazul unei bucșe de ghidare neîncorporate (punctul 11), montați și strângeți un șurub nou (punctul 23).
Rimontaggio delle pastiglie nuove
9. Strângeți șurubul de fixare a bucșei de ghidare sau bucșa de ghidare încorporată pe partea de intrare a discului (în treapta înainte). Apoi, strângeți celălalt șurub sau bucșa de ghidare încorporată la același cuplu.
 
ATENȚIE! La înlocuirea suportului etrierului de la roțile din spate cu suspensie și arcuri lamelare, corpul etrierului trebuie repoziționat pe suportul etrierului, apoi reintroduceți ambele bucșe de ghidare și introduceți și strângeți două șuruburi noi.

10. Strângeți la cuplul de strângere specificat în următorul tabel:
 
Tipul   Cuplul de strângere
Șurub de fixare (M8 - CH6) 32÷36 Nm 
Bucșă de ghidare cu șurub încorporat (M8 - CH6) 32÷36 Nm 
Bucșă de ghidare cu șurub încorporat (M10 - CH8) 65÷75 Nm 
 
PERICOL! Respectați secvența de strângere descrisă; nerespectarea ar putea compromite buna funcționare a etrierului.
 
 
Pentru etriere cu frână de parcare
 
1. Utilizați maneta pentru a asambla pistonul cu plăcuțele.
 
ATENȚIE! Înainte de a asambla pistonul cu plăcuțe, asigurați-vă că suportul etrierului, plăcuțele și discul sunt prezente.
ATENȚIE! Funcționarea hidraulică este permisă numai când pistonul se află la mai puțin de 1 mm de plăcuțe.
 
Pentru toate tipurile de etriere
Rimontaggio delle pastiglie nuove
1. În cazul arcurilor de reducere a cuplului rezidual (punctul 24) agățați arcul sub placa (punctul 25) a plăcuței de frână și agățați partea inferioară a plăcii de cealaltă plăcuță de frână cu ajutorul unei șurubelnițe cu vârf tubular.

PERICOL! Atașarea incorectă a arcului poate provoca deschiderea cu arc.
ATENȚIE!  Respectați direcția corectă de montare.
Azionamento pedale freno
2. Curățați cu atenție piesa (punctul 26) pentru a vă asigura că rămâne în poziție și montați noi capace de protecție (punctul 27), ungând suprafața interioară a acestora și locașul corpului etrierului cu unsoare furnizată în kitul de piese de schimb.
 
AVERTIZARE! EUH210 - Fișa cu date de securitate disponibilă la cerere.
AVERTIZARE! EUH208 - Conține benzotriazol N-alchilat. Poate provoca o reacție alergică.
 
3. Rotiți capacele de protecție (punctul 27) astfel încât să adere complet pe locaș (punctul 28).
 
 
Pentru etriere cu frână de parcare
 
1. Reconectați indicatorul de uzură, acolo unde este prezent, la terminalul din vehicul, fixându-l cu o presiune ușoară de lamela prezentă pe etrier și fixând orice atașamente de pe șasiu.
2. Restabiliți tensiunea corectă a cablului de comandă.​​​​​​​
3. Acţionaţi în mod repetat maneta frânei de parcare din cabina vehiculului până când cursa obişnuită a fost restabilită.
 
Pentru etriere ECS
Rimontaggio delle pastiglie nuove
1. Scoateți capacul de protecție (unde este prezent) și conectați cablul de alimentare electrică (punctul 2).
2. Efectuați procedura de resetare (verificarea asamblării).
3. Dacă este necesar, resetați contoarele (Resetați contoarele interne) așa cum este prescris de producătorul vehiculului.
Azionamento pedale freno
4. Dacă este solicitat de către producătorul vehiculului, rodați plăcuțele.
5. Deconectați dispozitivul de diagnosticare (On Board Diagnosis - OBD).

 
Pentru toate tipurile de etriere
 
1. Montați la loc roata.​​​​​​​
2. Acționați pedala de frână până când presiunea optimă este restabilită în sistem și forța și cursa normală a pedalei sunt restabilite.
3. Verificați nivelul lichidului de frână din rezervor și completați dacă este necesar.
4. Închideți capacul rezervorului lichidului de frână.
5. Dacă plăcuțele sunt noi, rodați-le; urmați instrucțiunile furnizate împreună cu plăcuțele de rezervă.
 
Limitări ale garanției
 
Această garanție acoperă toate defectele de conformitate apărute în termen de doi ani de la livrarea bunului. Consumatorul are obligația de a raporta vânzătorului defectul de conformitate în termen de două luni de la data descoperirii sale, fără a aduce atingere faptului că termenul de prescripție pentru luarea măsurilor în vederea remedierii defectului este de douăzeci și șase de luni de la livrarea bunului. În cazul apariției unui defect de conformitate, utilizatorul are dreptul la repararea sau înlocuirea bunului, ori la o reducere corespunzătoare a prețului sau la rezilierea contractului, conform prevederilor art. 130 din Codul consumatorului, acolo unde este cazul.
 
Această garanție constituie singura garanție oferită în legătură cu acest produs și înlocuiește orice alte garanții, atât verbale, cât și scrise.
 
În cazul apariției unor defecte, utilizatorului i se cere:
  • sub sancțiunea invalidării, să notifice în scris producătorul și distribuitorul în termen de șaizeci de zile; în același timp, utilizatorul trebuie să furnizeze o descriere a defectului constatat la produs sau la piesele returnate și o dovadă de cumpărare a utilizatorului inițial care identifică atât produsul, cât și data achiziției (fie că a fost cumpărat cu amănuntul sau vândut de către un distribuitor ca parte a instalării produsului);
  • să trimită produsul presupus a fi defect către Brembo S.p.A. la sediul central din via Brembo 25 -24035 Curno (BG) - Italia, prin intermediul lanțului de distribuție. 
 
Garanția nu se aplică pentru:
  • deteriorarea produsului cauzată, parțial sau integral, de utilizare incorectă, accident, incendiu, coroziune chimică, utilizare în alte scopuri decât cele programate, utilizare ilicită, utilizare pe un model diferit de cel prevăzut, instalare incorectă, instalare contrară instrucțiunilor a producătorului sau lipsa de întreținere a produsului, așa cum este prescris de producător în instrucțiunile furnizate;
  • plângeri legate de confort, prezența zgomotului, vibrațiilor sau caracteristicilor dificile de condus.
 
Produsul a fost proiectat și produs pentru modelul și utilizarea specifică indicate în cataloagele Brembo și/sau de către distribuitorii de produse Brembo, ambele disponibile pe site-ul web Brembo (www.brembo.com). Produsul va fi utilizat conform legilor în vigoare în statele și/sau în țările în care este utilizat vehiculul pe care este instalat produsul, inclusiv, dar fără a se limita la, respectarea reglementărilor Codului rutier și după obținerea tuturor autorizațiilor/aprobărilor, permiselor sau licențelor cerute de statul și/sau țara respectivă.
Pentru produsele vândute pe teritoriile statelor membre ale Uniunii Europene, aceste limitări ale garanției funcționează în conformitate cu prevederile Directivei 85/374/CEE a Consiliului din 25 iulie 1985.
Pentru produsele vândute pe teritoriul Statelor Unite, aceste limitări ale garanției funcționează în conformitate cu orice lege federală sau statală aplicabilă.
 
Informații generale și de siguranță
 
Acest produs Brembo a fost proiectat pentru a respecta toate standardele de siguranță aplicabile. Produsele nu sunt destinate a fi utilizate diferit de utilizarea specifică pentru care au fost proiectate și fabricate. Utilizarea în orice alt scop, orice modificare sau manipulare a produsului poate afecta performanța acestuia și îl poate face nesigur.
 
O astfel de modificare sau utilizare necorespunzătoare va anula garanția limitată și poate expune persoana care utilizează astfel produsul la răspundere pentru vătămări corporale sau daune materiale aduse altora.
 
În aceste instrucțiuni, avertizarea „PERICOL!înseamnă proceduri care, dacă nu sunt respectate, au un grad ridicat de probabilitate ca să provoace vătămări grave sau chiar deces. „ATENȚIE” înseamnă proceduri care, dacă nu sunt respectate, ar putea duce la daune fizice, în timp ce „AVERTIZARE!” înseamnă proceduri care, dacă nu sunt respectate, ar putea cauza deteriorarea vehiculului.
 

PERICOL!
Înainte de a începe înlocuirea, asigurați-vă că piesele de schimb sunt potrivite pentru marca și modelul de vehicul. Acest produs este vital pentru funcționarea în siguranță a vehiculului pe care este instalat și este destinat să fie instalat numai de către o persoană pricepută, calificată, care a fost instruită și/sau are experiență în instalarea și utilizarea pentru care produsul este destinat.
 
Instalatorul trebuie să fie echipat cu uneltele adecvate meseriei sale și cu cunoștințele și experiența necesare pentru a se ocupa de reparațiile vehiculelor. Instalarea necorespunzătoare sau incorectă, indiferent dacă este cauzată de nerespectarea cu fidelitate și completă a acestor instrucțiuni sau în alt mod, va anula garanția limitată și ar putea expune instalatorul la răspundere în cazul vătămării corporale sau daunelor materiale.
 
Brembo nu va răspunde pentru nicio daună sau vătămare cauzată unei persoane sau de către orice persoană care operează un vehicul pe care un produs înlocuitor a fost instalat necorespunzător.
 
ATENȚIE!
Piesele înlocuite trebuie eliminate în conformitate cu legea.
Este vital să evitați lovirea bruscă și/sau deteriorarea produsului, pieselor și componentelor acestuia, deoarece acest lucru le poate afecta eficiența și le poate cauza funcționarea defectuoasă. Dacă este necesar, înlocuiți orice piesă sau componentă deteriorată. Pentru a evita rănirea, vă recomandăm următoarele:
  • Utilizați echipament adecvat pentru a preveni inhalarea prafului creat în timpul curățării pieselor.
  • Purtați întotdeauna mănuși în timpul dezasamblarii și asamblarii componentelor cu margini ascuțite.
  • Nu lăsați suprafața pielii să intre în contact direct cu materialul de frecare al plăcuțelor și saboților de frână, deoarece acest lucru ar putea provoca abraziuni.
  • Nu introduceți mâinile în locașul plăcuțelor atunci când scoateți pistoanele etrierului folosind aer comprimat, deoarece acest lucru implică riscul de a vă strivi mâinile.
  • Evitați contactul direct cu lichidul de frână, deoarece acesta poate provoca iritații ale pielii și ochilor. În caz de contact accidental, curățați temeinic în conformitate cu instrucțiunile producătorului vehiculului sau lichidului de frână.
  • Nu supuneți componentele electrice la sarcini electrostatice sau la impact care ar putea deteriora piesele din plastic.
  • Protejați componentele electrice dezasamblate de umiditate.
  • Asigurați conectarea corectă a tuturor contactelor electrice, verificând dacă luminile de avertizare se aprind. Dacă nu se aprind, nefuncționarea luminilor de avertizare poate cauza o scădere a eficienței sistemului de frânare sau defecțiuni la semnalizarea frânei.
  • Evitați contactul grăsimii și altor lubrifianți cu suprafețele de frânare ale discului de frână, tamburului, plăcuțelor și saboților, deoarece acest lucru ar putea afecta eficiența sistemului de frânare și cauza daune fizice semnificative.
Limitări ale garanției
Această garanție acoperă toate defectele de conformitate apărute în termen de doi ani de la livrarea bunului. Consumatorul este obligat să raporteze vânzătorului defectul de conformitate în termen de două luni de la data descoperirii defectului menționat, fără a aduce atingere faptului că termenul de prescripție pentru a lua măsuri menite să remedieze defectul este de douăzeci și șase de luni de la livrarea bunului. În cazul unui defect de conformitate, utilizatorul are dreptul la repararea sau înlocuirea bunului sau la o reducere corespunzătoare a prețului sau la rezilierea contractului, așa cum este stabilit de art. 130 din Codul consumatorului, după caz.

Aceasta garantie constituie singura garantie oferita in legatura cu acest produs si inlocuieste orice alte garantii, atat verbale cat si scrise.

Mai este ceva ce vrei să întrebi?

Contactați echipa de asistență tehnică Brembo. Tehnicienii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!
Revenire la index
Montaj auto
Citiți articolul următor
Instrucțiuni pentru înlocuirea frânelor cu tambur la mașini și vehicule utilitare ușoare
Politică de confidențialitate">