Care este lichidul de frână potrivit pentru mașina mea?

Când ar trebui să-l înlocuiesc? Sunt lichidele de frână interschimbabile?
 
Funcționarea corectă a sistemului de frânare depinde nu numai de întreținerea componentelor sale mecanice și hidraulice, ci și de calitatea lichidului de frână care trebuie să transforme apăsarea mecanică a pedalei în presiune hidraulică în etrierul de frână.
 
Pe lângă acest rol vital, lichidul de frână este responsabil și de menținerea sistemului de frânare lubrifiat și de protejarea componentelor acestuia împotriva coroziunii.
 

Când?

De obicei, se recomandă înlocuirea lichidului de frână conform recomandărilor specifice ale producătorului, care pot varia în funcție de tipul de produs utilizat. Deteriorarea lichidului de frână este destul de rapidă, chiar și în prezența unor cantități minime de apă și de aceea, ca regulă generală, vă recomandăm să îl înlocuiți după o perioadă de timp cuprinsă între 2 și 3 ani.
Pe măsură ce trece timpul, lichidul de frână tinde să absoarbă umiditatea externă prin porozitatea conductelor de frână. Acest lucru duce la o deteriorare progresivă a caracteristicilor sale originale, în special a punctului de fierbere, care la un lichid de frână vechi de 3 ani poate fi considerabil mai mic decât cel al unui lichid de frână nou-nouț. Rezultatul este un răspuns mai puțin rapid la frânare și, în unele cazuri, apăsarea pedalei de frână nu are niciun efect: acesta se numește efect Vapor Lock (formarea unui dop de vapori), lichidul de frână devine fierbinte pe măsură ce se ating temperaturi ridicate la frânare.
În plus, lichidul de frână ar trebui să fie în mod ideal limpede și curat. Lichidul de frână închis la culoare și tulbure indică faptul că a acumulat impurități și că este timpul să-l înlocuiți.
 

Care anume?

Puteți verifica lichidul de frână potrivit pentru mașina dvs. în manualul de întreținere.
În general, lichidele de frână DOT 4 și DOT 4 cu vâscozitate scăzută îndeplinesc cerințele tehnice ale 90% dintre mașinile care circulă în Europa și în întreaga lume.
Lichidul de frână Brembo DOT 4 este potrivit pentru utilizare la toate mașinile, de la cele mai vechi până la cele mai recente modele, inclusiv cele dotate cu sisteme de frânare antiblocare (ABS).
Pentru mașinile de ultimă generație care, pe lângă ABS, dispun și de sisteme de control al stabilității sau al tracțiunii (ESP, ASR, TCS, EBD), sugerăm un lichid și mai performant, mai ales în ceea ce privește vâscozitatea la temperaturi scăzute. Ne referim la lichidul de frână Brembo DOT 4 LV (Low viscosity, vâscozitate scăzută).
În aceste sisteme electronice, fluidul curge prin mecanisme de control (în general, acestea sunt supape cu pasaje foarte înguste) și este vital ca fluidul să curgă lin, în special datorită necesității unui transfer precis și imediat al presiunii.
Pentru utilizatorii care preferă o utilizare mai sportivă a mașinii și a frânelor sale, ca alternativă la DOT 4 LV, recomandăm utilizarea DOT 5.1, care totuși, datorită caracteristicilor sale, necesită o întreținere și mai atentă decât lichidele DOT 4.
 

Sunt lichidele de frână interschimbabile?

Sistemele de frânare ale mașinilor sunt concepute pentru a utiliza un anumit tip de lichid. Așadar, mașina ar trebui să folosească în continuare acel tip de lichid pentru restul duratei sale de viață, în special deoarece componentele interne ale sistemului de frânare au fost proiectate, selectate și testate pentru a funcționa cu acel lichid anume. Deși fluidele DOT 3 și DOT 4 sunt toate pe bază de glicol, compoziția chimică a fiecărui tip de fluid este diferită, așa că vor avea un efect diferit asupra sistemului. Pentru a vă asigura că sistemul funcționează așa cum trebuie, cel mai bun lucru de făcut este să folosiți în continuare lichidul de frână recomandat de producător.
 
Alternativ, dacă simțiți nevoia să îmbunătățiți performanța frânelor, puteți utiliza un lichid de frână cu specificații mai bune decât cele originale.
 
Prin urmare, este perfect să treceți, de exemplu, de la DOT 3 la DOT 4 sau de la DOT 4 la DOT 4LV. În unele cazuri, este chiar recomandabil. Cu toate acestea, ar fi periculos să treceți la un DOT mai mic decât cel recomandat de producător.
 

Pentru a afla mai multe

Ce face lichidul de frână și de ce este importantă întreținerea acestuia:
 
 

Mai este ceva ce vrei să întrebi?

Contactați echipa de asistență tehnică Brembo. Tehnicienii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!
Revenire la index
Cum să alegi produsul potrivit
Citiți articolul următor
Plăcuțe de frână standard sau Xtra: pe care ar trebui să le alegeți?
Politică de confidențialitate">