Discuri de frână cu ventilație cu palete versus cu piloni: diferențele

De ce să folosiți discuri ventilate?

 
Solicitările termice la un disc de frână sunt extrem de intense; de fapt, toată energia vehiculului este transformată în căldură, care este generată în interfața disc/plăcuță, provocând o creștere considerabilă a temperaturii locale. În funcție de variația conductibilității termice a discului din fontă și a materialului de frecare a plăcuțelor de frână, în majoritatea cazurilor, mai mult de 80% din căldura generată este absorbită de discul de frână.
 
Prin urmare, răcirea discului de frână este vitală pentru ca sistemul de frânare să funcționeze corect. Acest lucru se întâmplă prin circulația aerului din cauza mișcării vehiculului, dar cea mai mare parte a mișcării aerului este indusă de rotația discului în sine.
În funcție de cantitatea de căldură care trebuie disipată, trebuie implementate soluții adecvate pentru a garanta funcționarea corectă a frânei. Soluția care este implementată în general pentru a crește suprafața de schimb de căldură cu aerul este utilizarea de discuri ventilate, cu o lățime adecvată a canalului de ventilație și forme de ventilație din ce în ce mai eficiente. Acestea asigură o răcire îmbunătățită în comparație cu discurile solide, care sunt, prin urmare, utilizate mai ales pe puntea spate a mașinilor de dimensiuni medii sau pe puntea față a mașinilor compacte și urbane.
 
În urmă cu câțiva ani, Brembo a patentat PVT (Pillar Venting Technology, tehnologia de ventilare a pilonilor) care, datorită formei și distribuției pilonilor, reușește să creeze circularea aerului în interiorul camerei de ventilație, ceea ce permite o mai mare îndepărtare a căldurii; în plus, poziția pilonilor este aranjată astfel încât să creeze o barieră bună împotriva formării și propagării fisurilor.
 
Din anii '90, acest tip de tehnologie a suferit evoluții constante, îmbunătățind în special performanța în aplicarea sa la vehiculele grele și vehiculele supuse unor solicitări termice semnificative.
 
Cea mai recentă noutate de la Brembo este brevetul PVT plus care este dedicat camioanelor și mașinilor de înaltă performanță, care îmbunătățește și mai mult performanța la frânare, încorporând toate tehnologiile dezvoltate anterior.
 
Coloană care indică informații despre vehicul
 

Ce îmbunătățiri oferă ventilația PVT în comparație cu ventilația convențională?

 
Temperaturile ridicate care se dezvoltă în timpul frânării duc la uzura discului în timp, determinând performanțe de frânare reduse și uzura excesivă a plăcuțelor de frână.
 
Datorită unui sistem de răcire îmbunătățit, ventilația PVT crește rezistența la fisurile termice cu peste 40%, reducând în consecință uzura și prelungind durata medie de viață a discurilor și plăcuțelor de frână.
 
Brembo a continuat să îmbunătățească calitatea discurilor sale ventilate PVT de-a lungul timpului, implementând brevetele T Pillar și Star Pillar pentru piața camioanelor.
Soluția T Pillar evită infiltrarea particulelor în camera de ventilație a discurilor de frână a camionului, în timp ce soluția Star Pillar îmbunătățește și mai mult rezistența la fisurile termice.
 
Datorită și expertizei dobândite în timpul dezvoltării acestor brevete, a fost posibilă crearea sistemului PVT Plus dedicat pieței de camioane, precum și pieței auto, în segmentele de sedan premium și autoturisme de înaltă performanță.
 
Show Latin-crossed-shaped brake disc pillars

Ce presupune soluția PVT Plus?

 
Soluția de ventilație PVT Plus îmbunătățește și mai mult ventilația în comparație cu sistemele anterioare, garantând o creștere suplimentară a durabilității plăcuțelor și discurilor de frână.
 
Forma specială în cruce a pilonilor de ventilație și dispunerea acestora oferă cu 30% mai multă rezistență la fisurarea termică, oferind în același timp o reducere semnificativă a greutății discului în sine, cu până la 10%.
 
Aceasta înseamnă mai multe avantaje, nu doar în timpul frânării, ci și asupra performanței generale a vehiculului. Într-adevăr, greutatea redusă înseamnă niveluri mai scăzute de consum, mai puține emisii de CO2 și o manevrabilitate îmbunătățită pe șosea.
 

Ce înseamnă aceasta din punctul de vedere al siguranței la volan?

 
Pentru a garanta niveluri superioare de performanță de siguranță în fiecare sistem de frânare, noul sistem de ventilație PVT Plus are în vedere geometrii diferite pentru fiecare disc de frână, concepute special ținând cont de specificațiile vehiculului țintă.
 

Dar suportul și întreținerea?

 
În cazul discurilor de frână cu palete curbate și ventilație direcționată, care sunt oferite, utilizarea soluției PVT Plus permite înlocuirea ambelor discuri cu o singură piesă care, având în vedere nivelurile superioare de performanță, garantează performanțe egale dacă nu mai bune decât discuri de frână cu palete direcționate. Aceasta înseamnă o mai mare ușurință de asamblare și de gestionare a pieselor de schimb.
 

Mai este ceva ce vrei să întrebi?

Contactați echipa de asistență tehnică Brembo. Tehnicienii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!
Revenire la index
Cum să alegi produsul potrivit
Citiți articolul următor
Plăcuțe de frână Xtra: lucruri pe care poate nu le cunoașteți
Politică de confidențialitate">