Cuplurile de strângere

Funcționarea corectă a sistemului de frânare depinde direct de cuplul corect de strângere al roților.
 
 
Importanța cuplului corect de strângere a roților este adesea trecută cu vederea, mai ales atunci când se efectuează înlocuiri de anvelope. O roată asigurată necorespunzător, în ceea ce privește strângerea corectă a piulițelor și bolțurilor, are foarte mult de-a face cu vibrațiile iritante de pe volan la frânare și cu defecțiunea generală a sistemului de frânare.
În plus, are consecințe grave asupra siguranței vehiculului și a pasagerilor.
 
Strângerea excesivă sau insuficientă a bolțurilor de roată ar putea avea consecințe catastrofale. Piulițele și șuruburile prea strânse pot cauza deformarea, alungirea sau chiar ruperea, mai ales atunci când se conduce în zone cu gropi sau limitatoare de viteză.
 
Strângerea manuală a piulițelor și șuruburilor roții unui vehicul
 
În ultimii ani, s-a dovedit că practica pe scară largă a utilizării pistoalelor cu aer comprimat sau a pistoalelor electrice convenționale, la putere maximă, duce la deteriorarea fileturilor la fiecare instalare și determină funcționarea defectuoasă a bolțurilor de roată.
În unele cazuri, alte componente, cum ar fi butucul, se pot deteriora pe măsură ce șuruburile roții sunt strânse pe el. Cauza acestei deteriorări se datorează procedurii incorecte de fixare a roții pe butucul roții, situație care apare mai des decât s-ar crede.

Această problemă a instalării incorecte a roților crește din cauza evoluției continue a vehiculelor.
Creșterea dimensiunilor vehiculelor, atât ca înălțime generală, cât și dimensiunea roților în sine, împreună cu dimensiunea redusă a butucului sunt toate motive pentru care ansamblul roată-disc și frână-butuc la o mașină modernă este supus unei tensiuni crescânde generate de forțele care converg în acel punct, în comparație cu un vehicul care datează de acum 20 sau 25 de ani.

Strângerea neregulată a piulițelor roților ar putea cauza cel mai mic joc între ansamblul butuc-frână și disc-roată, ceea ce va duce la următoarele probleme.
Pe măsură ce discul este apăsat alternativ pe plăcuța de frână și acest lucru va fi mai des după prima acțiune de frânare, plăcuța tinde să își ajusteze poziția la discul de frână, motiv pentru care ar putea fi generate vibrații mai intense.
 
Contactul alternativ (uneori îl puteți constata de fapt prin mișcarea roții cu mâna) încălzește o zonă a discului de frână mai mult decât cealaltă. La frânare, șoferul va experimenta o senzație de vibrație de la volan, cauzată de contactul de frecare neregulat dintre discul de frână și plăcuța în sine din cauza temperaturilor diferite generate. Este foarte ușor să distingem această problemă particulară de „discul de frână distorsionat” mai generic. În acest ultim caz, când apare problema, volanul vibrează, dar pedala nu.

Pe întreaga durată de viață a acelui disc de frână și a respectivelor plăcuțe, discul de frână va fi deformat, iar plăcuțele vor suferi de uzură neregulată. Datorită deformării discului de frână cauzată de contactul alternativ constant, pedala va începe și ea să vibreze.
 
Care este procedura corectă de strângere?
 
Strângerea roților trebuie efectuată prin utilizarea unei chei dinamometrice în funcție de un cuplu de strângere specific, legat de dimensiunile, materialul piulițelor și bolțurilor și de tipul de filetare. Cuplul de strângere este indicat în general în manualul de service al vehiculului.

Puteți utiliza o cheie cu impulsuri convențională, la cea mai mică setare (cuplul de strângere a sculei nu trebuie să depășească cuplul necesar) sau chei cu funcție de limitare a cuplului care va asigura că nu este depășit cuplul specificat.

Folosirea unui cuplu de strângere mai mic decât valoarea prescrisă poate duce la slăbirea bolțurilor de roată, în timp ce un cuplu mai mare poate duce la deformarea discurilor de frână sau ruperea, pe lângă dificultatea demontării bolțurilor de roată în caz de perforare.
 
Pentru a asigura un contact bun între roată, discul de frână și butuc, este indicat să se efectueze o secvență de strângere în „stea”, care constă în strângerea mai întâi a unei piulițe și apoi pe cea opusă (în loc de următoarea de-a lungul).
 
Exemple de fixare în stea cu 4, 5 sau 6 bolțuri:
 
Pictogramă: fixare în stea cu 4, 5 și 6 șuruburi
 
Roțile sunt montate corect atunci când piulițele au fost strânse la cuplul specificat de producătorul vehiculului și roata este aliniată corect pe butuc.
 

Mai este ceva ce vrei să întrebi?

Contactați echipa de asistență tehnică Brembo. Tehnicienii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!
Revenire la index
Întreținere
Citiți articolul următor
Plăcuțe de frână direcționale
Politică de confidențialitate">