Fenomenele de „brake fading” și „vapour lock”: două probleme comparate

Ce este fenomenul de „fading” al frânelor și cum să o recunoașteți

 
Fenomenul de „fading” reprezintă o problemă puțin cunoscută, dar crucială pentru conducerea unei mașini. Fenomenul de „fading” al frânelor are loc atunci când eficiența sistemului de frânare scade temporar din cauza supraîncălzirii plăcuțelor de frână.
 
Frecarea dintre disc și plăcuță generează o cantitate considerabilă de căldură la frânare în condiții de utilizare intensivă. În aceste condiții, la temperaturi ridicate, materialul de frecare dispersează gazele generate de arderea rășinilor sale din componență. Aceste gaze se interpun între plăcuță și suprafața de frânare a discului, scăzând coeficientul de frecare. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „fading”.
 
Semnele de „fading” pe care nu trebuie să le subestimați sunt:
  • Pedală elastică: Primul semn este că pedala de frână devine „elastică”, adică mai puțin receptivă. Detectarea acestei defecțiuni este ușoară deoarece pedala tinde adesea să se „cufunde” mai mult decât de obicei.
  • Lipsa eficienței frânării: senzația de lipsă de eficiență a frânării, în special în cazul utilizării prelungite, pot fi un alt semn de „fading”.
  • Miros înțepător: Un miros înțepător, ca de ars, care vine de la roți este, de asemenea, o manifestare tipică a fenomenului de „fading”, indicând supraîncălzirea frânei.
 
 

Ce este fenomenul de „vapour lock” și cum să îl recunoașteți

 
„Vapour lock” apare atunci când lichidul de frână atinge punctul de fierbere, formând bule de vapori în circuitul hidraulic.
 
Lichidul de frână este higroscopic, ceea ce înseamnă că absoarbe umiditatea din mediu. Dacă lichidul de frână conține apă, punctul său de fierbere va scădea dramatic. În condiții de supraîncălzire, apa se poate vaporiza, creând bule de vapori în sistemul de frânare.
 
Semnele de „vapour lock” pe care nu trebuie să le subestimați sunt:
  • Pedala de frână moale: Dacă pedala de frână se simte mai moale decât în ​​mod normal, poate fi un semn de bule de vapori în circuit.
  • Cursă mai lungă a pedalei de frână: Dacă observați că trebuie să apăsați pedala de frână mai tare decât de obicei pentru a obține o frânare eficientă, ar putea fi din cauza unui fenomen de „vapour lock”.
  • Reducerea forței de frânare: O scădere vizibilă a eficienței frânării, în special în timpul sau după o utilizare intensă (cum ar fi o forțare lungă la coborâre sau frânare prelungită).
 
În cazul unei defecțiuni a sistemului de frânare, odată ce sunteți sigur că aveți de-a face cu fenomenul de „fading” sau „vapour lock”, este important să nu vă pierdeți cu firea. Încercați să reduceți treptat viteza folosind frânarea de motor cât mai mult posibil și ajungeți într-un loc unde să vă opriți și să lăsați frânele să se răcească. În cazul unui fenomen de „vapour lock”, este, de asemenea, recomandabil să aerisiți complet sistemul de frânare și să schimbați lichidul de frână în același timp.
 
Diferențele dintre „fading” și „vapour lock”
 
Fading vapour lock
Pedală elastică Pedală moale
Eficiență slabă de frânare Cursă mai lungă a pedalei
Miros înțepător Forță de frânare mai mică
 
 

Pot fi prevenite fenomenele de „fading” și „vapour lock”?

 
Prevenirea apariției acestor evenimente este crucială pentru o conducere sigură și confortabilă și pentru o frânare sigură și fără anxietate. Factorii care le promovează sunt mulți și variați dar încercarea de a le elimina și de a le ține sub control efectele ajută la reducerea supraîncălzirii frânelor sau a lichidului de frână și promovează o conducere mai sigură.
 
Monitorizarea cu regularitate a stării plăcuțelor și discurilor de frână este vitală, deoarece uzura excesivă crește riscul de „fading”. În plus, în timpul procesului de fabricare a plăcuțelor de frână se efectuează un tratament termic cunoscut sub denumirea de scorcing pentru a evita fenomenul de „fading”. Constă în încălzirea suprafeței plăcuței la 600/700 °C. Gazele și rășinile incluse în materialul de frecare sunt arse prin efectul temperaturilor foarte mari și acest lucru ajută la obținerea unei valori constante a coeficientului de frecare.
 
Pe de altă parte, unele comportamente simple pot fi adoptate în timpul conducerii pentru a evita fenomenul de „vapour lock”. Printre acestea se numără utilizarea frânei de motor atunci când conduceți în pantă și evitarea supraîncărcării vehiculului. Fenomenul de „vapour lock” este, de asemenea, prevenit prin schimbarea regulată a lichidului de frână la fiecare doi ani sau conform indicațiilor și recomandărilor producătorului vehiculului.
 
 

Alegeți întotdeauna componente de înaltă calitate

 
Este important să alegeți materiale și componente de înaltă calitate, potrivite stilului dvs. de condus.
 
Plăcuțele de frână, discurile și lichidul de frână Brembo sunt componente de calitate superioară proiectate și testate la cele mai înalte standarde de construcție. Cu toate acestea, întreținerea corectă a sistemului de frânare este o condiție prealabilă pentru a obține performanțe maxime de la frânele dvs.
 
Pentru un stil de condus mai sportiv, vă recomandăm discurile de frână, plăcuțele și lichidul de frână din gama noastră xtra, potrivite și pentru prevenirea fenomenelor de „fading” și „vapour lock”.
 
 
Produsele din gama Xtra

Mai este ceva ce vrei să întrebi?

Contactați echipa de asistență tehnică Brembo. Tehnicienii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!
Revenire la index
Întreținere
Citiți articolul următor
Cum să evitați lipirea plăcuțelor de frână: recomandările brembo
Politică de confidențialitate">