Grosimea minimă a discului de frână

Funcționarea corectă a sistemului de frânare al unui vehicul depinde de diverși factori.
În timpul lucrărilor de întreținere, se acordă multă atenție uzurii plăcuțelor de frână, dar adesea se neglijează verificarea grosimii discurilor. Deși complet incorect, se consideră că discul de frână nu este supus la uzură. De fapt, același fenomen responsabil pentru uzura plăcuțelor de frână duce și la uzura discului de frână.
 
Limita de uzură a discului este specificată, deoarece grosimea sub această specificație nu va garanta eficiența corectă a frânării. Acesta este un parametru fundamental și trebuie avut în vedere în timpul verificărilor de rutină.
 

Care sunt consecințele folosirii unui disc care este uzat excesiv?

 
Grosimea redusă are ca rezultat reducerea capacității de disipare a căldurii a discului și a rezistenței sale mecanice, declanșând o serie de defecte și eșecuri critice, cum ar fi:
  • formarea fisurilor termice pe suprafața de frânare, datorită creșterii temperaturii și scăderii grosimii rezistenței
  • deformarea discului de frână, având ca rezultat vibrații și zgomot
  • cursă crescută a pedalei, cauzată de reducerea grosimii suprafeței de frânare. În cazuri extreme, acest lucru poate duce și la pierderea etanșeității la nivelul pistonului etrierului, cu riscul ca plăcuțele în sine să iasă din locaș sau să se blocheze.
 
Pe lângă problemele de mai sus, folosirea unui disc uzat ar putea duce la declanșarea unui alt fenomen extrem de periculos, care ar putea fi generat în special în condițiile de utilizare a vehiculelor grele. Aceste două probleme sunt formarea unui dop de vapori și reducerea puterii de frânare.
Temperatura ridicată a discului cauzată de un număr mare de acțiuni de frânare, care este tipică pe un traseu de munte, poate genera formarea unui dop de vapori: cu alte cuvinte, creșterea la peste 200°C a temperaturii lichidului de frână.
Supraîncălzirea fluidului generează bule de aer în interiorul circuitului, bulele de aer sunt comprimabile, ceea ce nu duce la nicio decelerare la apăsarea pedalei de frână, în ciuda apăsării până la capăt.
 
Fenomenul de reducere a puterii de frânare este legat și de creșterea temperaturilor, din cauza reducerii grosimii discului și a utilizării grele a vehiculului. Această creștere a temperaturii reduce coeficientul de frecare dintre plăcuța de frână și discul de frână, cu o distanță de frânare crescută.
 
Măsurarea grosimii discului de frână cu ajutorul unui instrument de măsură
 

Cum măsurați grosimea minimă a discului de frână?

 
Pentru a măsura corect grosimea minimă a discului de frână, va trebui să utilizați un instrument de măsură. Măsurătorile trebuie efectuate în cel puțin 4 puncte diferite. Valoarea cea mai mică trebuie utilizată ca referință pentru întregul disc. Această valoare trebuie comparată cu numărul gravat pe disc și indicată cu mențiunea MIN TH = (Minimum Thickness, grosimea minimă), urmată de valoarea în milimetri. Dacă măsurarea efectuată arată valori sub MIN TH, atunci trebuie să înlocuiți discul.
Cel mai important, trebuie să rețineți că discurile trebuie înlocuite pe ambele părți chiar dacă doar unul din pereche este sub nivelul minim de uzură.
 

Cum?

 
Pentru a garanta siguranța șoferului și a tuturor pasagerilor, întregul sistem de frânare trebuie verificat în mod regulat. Acest lucru vă asigură că frânele dumneavoastră funcționează corect și evită posibile ruperi sau deteriorari.
Toate componentele defecte trebuie înlocuite la fiecare verificare.

În timpul lucrărilor de întreținere speciale a vehiculului sau a celor impuse de Ministerul Transporturilor, este important să se efectueze o inspecție vizuală a stării discurilor de frână. Ca regulă generală, discurile de frână trebuie înlocuite la fiecare a doua înlocuire a plăcuțelor de frână.
 
Înlocuirea trebuie să aibă loc conform specificațiilor producătorului, folosind o cheie dinamometrică pentru a strânge șuruburile, aplicând valoarea corectă a cuplului și urmând secvența corectă de strângere.
 
Consultați tabelul Brembo cu cuplurile de strângere: Cupluri de strângere – Asistență Brembo

Mai este ceva ce vrei să întrebi?

Contactați echipa de asistență tehnică Brembo. Tehnicienii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!
Revenire la index
Întreținere
Citiți articolul următor
Întreținerea etrierului de frână: de ce este atât de important?
Politică de confidențialitate">