Frânele viitorului: Sistemul de frânare și piesele de schimb

 

Partea 3. Proiectarea frânelor viitorului și efectele pe piață

 
Încheiem această călătorie în viitorul sistemelor de frânare cu câteva perspective asupra efectelor pe care tendințele actuale le vor avea asupra designului frânelor viitorului și asupra efectelor asupra pieței pieselor de schimb, unde Brembo joacă un rol cheie datorită angajamentul său față de dezvoltarea tehnologică, cercetare și dezvoltare continuă.
 
În ultimii ani, greutatea vehiculelor hibride și electrice a crescut considerabil, după cum puteți vedea în fig. 3. Aceasta ilustrează trei modele echivalente în ceea ce privește nivelurile de performanță, dar cu diferite tipuri de grupuri motopropulsoare ale Golf VII. Modelul pe benzină este cel mai ușor, dar are emisii mari de CO2, în timp ce modelul hibrid și modelul complet electric cântăresc cu aproape 300 kg mai mult decât omologul lor pe benzină. Această creștere a greutății este atribuită în principal greutății considerabile a bateriilor, care crește și solicitarea termică a sistemului de frânare.

Deci, cum ar trebui proiectate frânele de mâine? Și ce criterii ar trebui să îndeplinească?
 
Mai jos este o analiză a cerințelor mașinilor viitorului în ceea ce privește sistemele de frânare, și în special frânarea regenerativă pe care mașinile electrice o folosesc în mod semnificativ pe lângă frânarea tradițională prin frecare.
 
 

Frânare regenerativă la mașinile hibride și electrice

 
Frânarea regenerativă presupune că vehiculul necesită o utilizare mult mai mică a frânei tradiționale cu frecare la mașinile hibride și electrice. Prin urmare, teoretic, sistemele de frânare pot fi reduse și realizate cu discuri de frână mai mici. Acestea fiind spuse, este vital ca frânele să ofere performanțe maxime chiar și fără frânare regenerativă, deoarece în anumite condiții frânarea regenerativă nu poate funcționa, deci siguranța trebuie luată în considerare.
 
În plus, zgomotul generat de sistemul de frânare trebuie eradicat, în concordanță cu zgomotul redus al mașinilor electrice.
 
 

Griparea, coroziunea, frecarea și designul

 
Eliminarea gripării este o altă necesitate, deoarece griparea la vehiculele electrice poate compromite echilibrul energetic al sistemului și, prin urmare, autonomia.
 
În plus, faptul că vehiculele electrice folosesc mai rar frânele cu frecare poate duce la coroziune nejustificată a discurilor și plăcuțelor de frână, ținând cont de faptul că coeficientul de frecare trebuie să fie stabil, chiar dacă sistemul de frânare a fost lăsat neutilizat pentru perioade lungi de timp.
 
În general, putem rezuma afirmând că frânele pentru vehiculele electrice necesită o dezvoltare dedicată, iar acest lucru deschide un potențial considerabil de inovare în domeniile prevenirii coroziunii, materialelor de frecare și designului cu greutate redusă.
 
 

Efecte asupra pieței

 
În ultimii ani, majoritatea producătorilor de mașini de pe piață au extins gama de modele și tipuri de grupuri motopropulsoare disponibile consumatorilor.

Piața globală se bazează în continuare în proporție de 98% pe mașini cu motor cu ardere internă, în timp ce mașinile electrice sau hibride încă reprezintă astăzi un procent neglijabil. Deși nu știm cum va crește acest procent, știm că va fi semnificativ, iar acest lucru va duce la o varietate și mai mare și o diversificare mai mare a modelelor în comparație cu cele disponibile în prezent.
 
 

Concluzii

 
În concluzie, factorii care vor afecta viitorul pieței auto vor fi în principal:
  • sustenabilitatea mediului care va duce la noi reglementări, piețele emergente oferind o contribuție semnificativă în acest domeniu
  • noile tehnologii, electrificarea, alegerile strategice ale producătorilor și prezența pe piață a noilor jucători
  • noua generație de utilizatori, conectivitatea sistemului și noile niveluri atinse de tehnologia de conducere autonomă.
 
Aceste schimbări pot apărea foarte repede, la fel ca în lumea comunicațiilor, care ne-a făcut să trecem într-un interval foarte scurt de timp de la liniile fixe la smartphone-uri, de la hârtie la computere, de la ziare la Internet, de la comunicarea între oameni la socializarea pe rețelele sociale. Toate în mai puțin de 15 ani.
 
Schimbările sunt rapide atunci când o serie de noi tehnologii au ca rezultat produse noi, motiv pentru care companiile și profesioniștii trebuie să fie gata nu numai să recunoască schimbarea și să o îmbrățișeze, ci și să-și folosească toate cunoștințele pentru a o modela și a înțelege noile oportunități de piață.
 
Însă cel mai important factor constă în cunoștințele și capacitatea de a dezvolta noile tehnologii de care are nevoie piața, precum și abilitatea de a accesa date și informații, abilitatea de a oferi produse și servicii noi, dorința de a îmbrățișa transformarea digitală și profesionalizarea, și mai ales, dorința și capacitatea de a studia și de a fi la curent într-o lume în continuă schimbare.

Mai este ceva ce vrei să întrebi?

Contactați echipa de asistență tehnică Brembo. Tehnicienii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!
Revenire la index
Perspectivă
Citiți articolul următor
Gama X: cea mai bună performanță și siguranță
Politică de confidențialitate">