Frânele viitorului: Scurt istoric al mașinilor

 

Partea 1. Mașinile de ieri, de azi și de mâine

 
Cum diferă mașinile moderne de cele din trecut și care sunt schimbările avute în vedere? Cum au schimbat aceste transformări și cum vor afecta ele sistemul de frânare și componentele acestuia? Vom răspunde la aceste întrebări, analizând în această primă parte modul în care au evoluat mașinile până în prezent, apoi luând în considerare, în partea a doua a „Frânele viitorului”, principalele tendințe care vor contribui la formarea mașinii viitorului, în special:
  • protecția mediului
  • siguranța
  • mobilitatea
 
În partea a treia, vom analiza în detaliu efectele acestor transformări asupra sistemului de frânare și asupra pieței de piese de schimb în general.
 
 

De la mașinile din trecut la cele moderne: ce s-a schimbat?

 
Mașinile au suferit o multitudine de schimbări în ultimele decenii, dar, după cum vom vedea în curând, principalele lor caracteristici au rămas aceleași. Să luăm, de exemplu, VW Golf, care a apărut pe piață în 1975, acum mai bine de 45 de ani.

Dacă analizăm cinci modele de motoare pe benzină similare, de la Golf I din 1975 până la Golf VII din 2012 (vedeți tabelul 1), putem observa că, de-a lungul anilor, atât greutatea vehiculului, cât și viteza maximă au crescut și, în consecință, și puterea motorului. Aceste caracteristici au suferit transformări similare la majoritatea mașinilor în ultimele decenii.
 
500 vechi și 500 noi, culoare albastru deschis
 
Greutatea a crescut din diverse motive, în special dimensiunea crescută a mașinilor și cantitatea mai mare de dispozitive de siguranță la bord, bare în uși și airbag-uri multiple, precum și prezența dispozitivelor electronice.

Greutatea și viteza crescute au dus în mod evident la necesitatea utilizării sistemelor de frânare din ce în ce mai puternice, care disipează energia cinetică datorită nivelului crescut de căldură produs în timpul frânării.
 
Cu toate acestea, trebuie menționat că, în cei 130 de ani de când a fost inventată, mașina a rămas practic neschimbată în componentele sale principale:
  • creierul: șoferul
  • inima: un motor cu ardere internă
  • picioarele: roțile.
 
 

Mașinile viitorului: principalele tendințe

 
Viitorul mașinilor, potrivit majorității experților, va fi afectat de trei tendințe principale:
  • sustenabilitatea mediului: reducerea emisiilor și electrificarea grupurilor motopropulsoare
  • siguranța: sisteme de asistență a șoferului din ce în ce mai avansate
  • mobilitatea: un nou mod de a vă bucura de relația cu mașina.
 
Acest ultim aspect depinde de modul de plată per utilizare pe care noile generații tind să îl prefere: Generația Y nu este de fapt interesată să dețină o mașină, ci preferă să folosească o aplicație pentru a alege cel mai potrivit mijloc de transport pentru nevoile lor de moment, de la caz la caz.
 
În timp ce sustenabilitatea mediului, siguranța și mobilitatea vor modela viitorul mașinilor, este evident că și componentele vor suferi modificări semnificative, iar acestea includ sistemul de frânare, pe care îl vom trata în partea a doua.

Mai este ceva ce vrei să întrebi?

Contactați echipa de asistență tehnică Brembo. Tehnicienii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!
Revenire la index
Perspectivă
Citiți articolul următor
Frânele viitorului: Sistemul de frânare al viitorului
Politică de confidențialitate">