Geleceğin frenleri: Otomobillerin kısa tarihçesi

 

1. Bölüm Dünün, bugünün ve yarının otomobilleri

 
Günümüzdeki otomobiller geçmiştekilerden ne kadar farklı ve gelecekte bizi ne gibi değişiklikler bekliyor? Bu dönüşümler nasıl değişti ve fren sistemini ve bileşenlerini nasıl etkileyecek? Bu sorulara, otomobillerin günümüze kadar nasıl geliştiğini ele aldığımız bu ilk bölümde cevap verecek ve ardından “Geleceğin Frenleri” başlıklı ikinci bölümde, özellikle geleceğin otomobilinin şekillenmesine katkıda bulunacak ana eğilimleri değerlendireceğiz:
  • çevre dostu
  • güvenlik
  • mobilite
 
Üçüncü bölümde, bu dönüşümlerin fren sistemine ve genel olarak yedek parça piyasasına etkilerini ayrıntılı olarak analiz edeceğiz.
 
 

Geçmişteki otomobillerden günümüzdeki otomobillere: Ne değişti?

 
Son birkaç on yıl içerisinde otomobiller çok sayıda değişikliğe uğramış olsa da birazdan göreceğimiz gibi temel özellikleri aynı kaldı. Örneğin en az 45 yıl önce 1975 yılında piyasaya çıkan VW Golf'ü ele alalım.

1975 yılındaki Golf I'den 2012 yılındaki Golf VII'ye kadar beş benzer benzinli motorlu modeli analiz edecek olursak (bkz. Tablo 1), yıllar içinde hem aracın ağırlığının hem de ulaşabileceği son hızın arttığını ve dolayısıyla motor gücünün de arttığını görebiliriz. Bu karakteristik özellikler, son yıllarda otomobillerin çoğunda benzer dönüşümler geçirmiştir.
 
500 eski ve yeni 500, açık mavi renk
 
Ağırlığın artmasının birçok nedeni vardır; özellikle de araçların boyutlarının büyümesi ve araçlarda daha fazla sayıda güvenlik cihazının bulunması, kapılardaki barlar ve birden fazla hava yastığının yanı sıra elektronik cihazların varlığı.

Ağırlığın ve hızın artması, frenleme sırasında üretilen ısı seviyesinin yükselmesi nedeniyle kinetik enerjiyi dağıtan, giderek daha güçlü frenleme sistemlerinin kullanılması ihtiyacını doğurmuştur.
 
Bununla birlikte, icat edilmesinden bu yana geçen 130 yıl içinde otomobilin temel bileşenlerinde esasen bir değişiklik olmadığı unutulmamalıdır:
  • beyin: sürücü
  • kalp: içten yanmalı motor
  • bacaklar: tekerler
 
 

Geleceğin otomobilleri: başlıca trendler

 
Otomobil sektörünün geleceği, uzmanların çoğunluğuna göre üç ana eğilimden etkilenecek:
  • çevresel sürdürülebilirlik: emisyonların azaltılması ve güç aktarma organlarının elektrifikasyonu
  • güvenlik: giderek daha ileri düzey hale gelen sürücü destek sistemleri
  • mobilite: otomobil ile kurulan ilişkiden keyif almanın yeni bir yolu.
 
Bu son özellik, yeni nesillerin tercih etme eğiliminde olduğu kullanım başına ödeme moduna bağlıdır: Y Kuşağı gerçekte bir otomobil sahibi olmakla ilgilenmiyor, ancak anlık ihtiyaçları için duruma göre en uygun ulaşım aracını seçmek için bir Uygulama kullanmayı tercih ediyor.

Bir yandan çevresel sürdürülebilirlik, güvenlik ve mobilite otomobilin geleceğini şekillendirmeye hazırlanırken, diğer yandan bileşenlerin de önemli ölçüde değişime uğrayacağı açıktır ve bunlar arasında fren sistemi de yer almaktadır ki bunu ikinci bölümde ele alacağız.

Sormak istediğiniz başka bir şey var mı?

Brembo teknik destek ekibiyle iletişime geçin. Teknisyenlerimiz sizinle en kısa zamanda iletişime geçecek.
Dizine geri dön
Bilgiler
Sonraki makaleyi oku
Geleceğin frenleri: Geleceğin freleme sistemi
Gizlilik Politikası">