X Serisi: üstün performans ve güvenlik

 
Brembo X Serisi, oluklu fren diskleri olarak da adlandırılan Brembo Xtra delikli diskler ve frenleme yüzeyinde oluklar bulunan Brembo Max disklerin yanı sıra Xtra fren balatalarından oluşur.
 
Fren yüzeyindeki delikler ve oluklar, aşağıdakileri etkileyerek fren sisteminin performansını önemli ölçüde artırır:
  • iyileştirilmiş kavrama
  • sürtünme malzemesinin temizlenmesi ve yenilenmesi sağlanır
  • suyun dağılması
  • gazların yayılması
  • fren sisteminde artan soğutma hızı
 
İlgili Xtra balataları ile Xtra diskler ve Max diskler 
 

frenleme yüzeyindeki delik ve olukların avantajları

 
Fren disklerinde deliklerin ve olukların (yarıklar olarak da adlandırılır) varlığı daha iyi kavrama ve kuşkusuz daha yüksek bir sürtünme katsayısı sağlayarak fren sisteminin daha hızlı ve çok daha etkili tepki vermesini sağlar.

Ayrıca, fren balatası sürtünme malzemesinin temizlenmesi ve sürekli yenilenmesi de delikli veya yivli disk kullanımının bir diğer önemli avantajıdır. Delikler ve oluklar, fren balatasının yüzeyini zararlı malzeme birikintilerinden temizleyen bir “kazımaetkisi yaratır.

Delikler aynı zamanda ıslak koşullarda sürüş sırasında frenleme yüzeyinde oluşabilecek su tabakasının kırılmasına da yardımcı olur. Özellikle fren diskleri, fren diskinin yüzeyinde bulunabilecek suyu etkili bir şekilde dağıtan dışa bakan oluklara sahiptir.

Bu delikler ve oluklar sadece suyun dağılmasına yardımcı olmayıp, aynı zamanda balata ve disk yüzeyleri arasındaki yüksek sıcaklıklarda oluşan gazların daha iyi dağılmasını da sağlar. Bu gazlar disk ile balata arasındaki sürtünme katsayısını düşürerek frenleme verimliliğinin azalmasına neden olabilir.
 
Son olarak, deliklerin veya olukların bulunması, diskin ve balatanın ısı yayma kapasitesinin artmasına ve genel frenleme sisteminin performansının iyileşmesine neden olur.
 

BRM X L01'deki Xtra fren balataları

 
Delikli veya oluklu disklerde fren balatası aşınması daha yüksek olabilir, bu nedenle Brembo'nun BRM X L01 bileşiği ile üretilen Xtra fren balataları gibi amaca uygun olarak tasarlanmış fren balatalarının kullanılması şiddetle tavsiye edilir. Bu malzemenin 30'dan fazla farklı bileşeni bulunmaktadır ve Brembo tarafından premium spor otomobillerin yanı sıra spor sürüş tutkunlarının ihtiyaçlarına cevap vermek üzere orta sınıf araçlarda da başarıyla test edilmiştir. Bu bileşik, her türlü sürüş koşulunda daha yüksek sürtünme katsayısı kararlılığı sağlayarak frenleme yüzeyinde sıcak noktaların ve dolayısıyla titreşimlerin oluşmasını önler. Bu özellik, maksimum sürüş hassasiyeti için sürücüye daha iyi bir frenleme hissi sağlar. Buna ek olarak, BRM X L01 kullanımı daha fazla kilometre ve eşit aşınma sağlar, bu da daha az toz ve daha temiz jantlar anlamına gelir.
 

ECE R 90 tipi onaylı tasarım ve üretim

 
Delikli ve yivli disklerin tasarlanması ve üretilmesi aşamalarında güç, performans, dayanıklılık ve hepsinden önemlisi güvenlik açısından maksimum güvenilirliğin sağlanması için en katı gerekliliklerin karşılanması gerekir.

Tasarım aşamasında her bir deliğin veya oluğun sayısı, boyutu, şekli ve konumu incelenmeli ve her zaman ve her türlü sürüş koşulunda maksimum performans sağlamak ve aynı zamanda otomobil üreticilerinin beklediği tüm güvenlik ve dayanıklılık gereksinimlerini karşılamak için işleme sürecini dinamometrik tezgah ve yol testleri takip etmelidir. Bu nedenle, tüm Xtra ve Max fren diskleri ve Xtra fren balataları ECE R 90 tipi onaylıdır.
 
Delikli ve yivli disklerin tasarımı ve üretiminde kendini kanıtlamış bir markanın seçilmesi her zaman tavsiye edilir, tıpkı bu tür özel diskler için özel olarak tasarlanmış ve test edilmiş fren balatalarının kullanılması tavsiye edildiği gibi.

Sormak istediğiniz başka bir şey var mı?

Brembo teknik destek ekibiyle iletişime geçin. Teknisyenlerimiz sizinle en kısa zamanda iletişime geçecek.
Dizine geri dön
Bilgiler
Sonraki makaleyi oku
Fren hidroliği: Aracınızın fren sistemi için neden hayati önem taşır?
Gizlilik Politikası">