Vejledning til udskiftning af bremseskiver og klodser: EV-SÆT

Læs og følg alle anvisninger omhyggeligt. Du finder de samme anvisninger i bremseskive- og -klodspakken. Husk at opbevare dem i hele produktets livscyklus.
Giv dem til den nye ejer, hvis du sælger din bil.
Instruktionerne er kun generelle retningslinjer, da bremseskiverne kan afvige fra dem, der er illustreret nedenfor.

FORSIGTIG!
Brembo EV-sæt-skiver og Brembo EV-sæt-klodser skal altid monteres i kombination med hinanden. Hvis de kombineres med andre produkter, kan det bringe KIT'ets korrekte funktion i fare.
 
Udskiftningsprocedure
 
Her er proceduren for udskiftning af bremseskiven på det ene hjul. Du skal også gentage alle trin på det andet hjul på akslen.
Den beskrevne procedure gælder for det ene hjul og skal gentages for det andet hjul på akslen.
 
1. Remove the wheel
1. Fjern hjulet
2. Remove the pads and pull back the piston(s). Use the dedicated tool!
2. Fjern bremseklodserne, og træk stemplet/stemplerne tilbage. Brug det dedikerede værktøj! 
3. Remove the caliper from its mount
3. Fjern bremsebakken fra dens beslag.
 
FARE! Afbryd ikke bremsevæsketilførselsledningen fra bremsebakken. Hæng bremsebakken op, og sørg for, at forsyningsledningen ikke er spændt.
4. If necessary, disassemble the wheel hub before removing the disc. Then disassemble the brake disc.
4. Afmonter om nødvendigt hjulnavet, før du fjerner bremseskiven. Afmonter derefter bremseskiven. 
5. Clean the mounting face on the new disc.
5. Rengør monteringsfladen på den nye bremseskive.
 
ADVARSEL! Tilsmuds ikke monteringsfladen med olie eller fedt.
6. Thoroughly clean the disc mounting face on the wheel hub, removing any deposits and rust; check that the surface is not damaged or deformed, and restore it to the proper condition if necessary.
6. Rengør bremseskivens monteringsflade på hjulnavet grundigt og fjern eventuelle aflejringer og rust. Kontroller, at overfladen ikke er beskadiget eller deformeret, og bring den i korrekt stand, hvis det er nødvendigt. 
7.	Check for smooth rotation and correct end float of the wheel bearings.
7. Kontrollér, at hjullejerne roterer jævnt og har korrekt endeflåd.
Rimontaggio mozzo ruota
8. Hvis hjulnavet ikke er afmonteret: Monter den nye bremseskive på hjulnavet, og fastgør den med skruen. Juster lejet, hvis det er nødvendigt, i henhold til anvisningerne fra køretøjets producent. 
9. Assemble the hub and disc, tightening the fastening screws at the specified torque
9. Hvis hjulnavet blev afmonteret i trin 4 (fig. D): Saml nav og bremseskive, og spænd fastgørelsesskruerne med det angivne moment. Monter nav-skive-enheden på hjulakslen, juster lejet, og afslut monteringen i henhold til anvisningerne fra køretøjets producent. 
Læs artiklen om det korrekte tilspændingsmoment.
10. Check lateral runout of the disc using the metrology kit
10.Kontrollér bremseskivens sideløb ved hjælp af målesættet; Måleinstrumentet skal placeres som illustreret, 5 mm fra den ydre diameter. Fastgør bremseskiven med et antal hjulmøtrikker for at simulere den tilstand, som hjulet er monteret i. Den maksimale sideløbsværdi pr. fuld omdrejning af bremseskiven er: 0,10 mm for personbiler - 0,12 mm for erhvervskøretøjer. Fjern om nødvendigt bremseskiven og sæt den på hjulnavet igen i en anden position, og gentag derefter målingen.
ADVARSEL! Udfør denne test med forsigtighed. En sideløbsværdi, der er højere end angivet, vil føre til unormalt slid og generere vibrationer ved opbremsning.
 
11. If the runout measurement is unacceptable, measure the runout of the wheel hub mounting face; if necessary, replace the hub and refit the disc.
11. Hvis sideløbsmålingen er uacceptabel, skal du måle sideløbet på hjulnavets monteringsflade. Om nødvendigt skal du udskifte navet og montere bremseskiven igen. 

ADVARSEL! Den tilladte sideløbsværdi for hjulnavets monteringsflade er ca. halvdelen af den værdi, der er angivet for bremseskiven.
12. Refit the caliper to its mount; in the case of a floating caliper, check for smooth sliding action of the body on the guides.
12. Sæt bremsebakken på plads igen. Hvis der er tale om en flydende bremsebakke, skal du kontrollere, at huset glider let på styrene.

FORSIGTIG! Kontroller, at gummidelene ikke er beskadiget. Udskift om nødvendigt.
13. Fit the new pads, with the related springs and pins
13. Monter de nye bremseklodser med de tilhørende fjedre og stifter. Smør bagsiden og kanterne af bremseklodserne, hvor det er angivet. Tilslut slidindikatoren, hvis den er installeret. 
14. Operate the pedal to bring the pads closer to the disc.
14. Træd på pedalen for at bringe bremseklodserne tættere på bremseskiven. Gentag denne proces, indtil pedalens vandring er, som den skal være. 
 
15. Kontroller niveauet af bremsevæske i beholderen, og fyld op, hvis det er nødvendigt.
16. Monter hjulet igen, og spænd hjulmøtrikkerne som angivet af bilproducenten eller i Brembo-kataloget.
17. Afbalancer hjulet.
 
Test og tilkøring
 
Test køretøjet på vejen, og sørg for ikke at bremse pludseligt eller holde pedalen nede i mere end 3 sekunder. Kontrollér, at der ikke er nogen støj eller vibrationer fra bremserne.
Brugeren af køretøjet bør køre de nye skiver og klodser ind i mindst 200 km ved at bremse forsigtigt og sparsomt og uden at aktivere ABS-systemet.

FORSIGTIG! Hvis nye bremser ikke bliver kørt ordentligt ind, kan det forhindre bremsesystemet i at fungere effektivt.
 
 
Vigtige generelle udsagn
 
Bremseklodser er en del af bremsesystemet og er som sådan sikkerhedskritiske dele. Alt arbejde skal derfor udføres med største forsigtighed. Bremseklodser må kun udskiftes af personer, der har den nødvendige ekspertise. Forkert arbejde kan føre til totalt svigt af bremsesystemet.
 
 
Udskiftningsprocedure
 
Før du begynder at arbejde på bremsesystemet, skal du sætte en advarsel på rattet for at angive, at bilen er under reparation, sætte de hjul, der ikke arbejdes på, i klemme, hæve bilen og sikre dens stabilitet. 
Vi anbefaler, at du starter med at udskifte bremseklodserne på den ene side af akslen ad gangen. 
Den anden bremse kan tjene som rettesnor for den korrekte placering af de enkelte dele under genmonteringen. 

ADVARSEL! Fjedre/clips, der holder bremseklodserne nede, kan være under fjederspænding. Aflast dem på en kontrolleret måde, og hold dem på plads ved hjælp af bremsebakkehuset.
Betjen ikke bremsen, når bremseklodserne er fjernet.
 
Her er proceduren for udskiftning af bremseklodser:
a) uden at adskille bremsebakken
b) med delvis adskillelse af bremsebakken.
 
a) Udskiftning af bremseklodser uden at adskille bremsebakken: for fast bremsebakke (fig. 1) og flydende bremsebakke, hvis bremseklodserne kan fjernes fra toppen (fig. 2).
Fixed caliper
Fig 1. Fast bremsebakke
Floating caliper
Fig 2. Flydende bremsebakke
 
1. Fjern dækpladerne, hvis de findes.
2. Afmonter sikkerhedsanordningerne som f.eks. stifter, spændemuffer, fjedre eller skruer, der bruges til at fastgøre bremseklodserne.
3. Frakobl slidindikatorens stik, hvis det findes.

ADVARSEL! Undgå lækager af bremsevæske i væskebeholderen, og aftap noget, hvis det er nødvendigt. Hvis bremsevæsken håndteres forkert, kan den forårsage alvorlig personskade eller skade på ejendom. Overhold bremsevæskeproducentens anvisninger nøje.
 
4. Brug et ekspansionsværktøj til at skubbe bremseklodserne bagud, hvis det er nødvendigt.​​​​​​​
5. Ved faste bremsebakker trækkes bremseklodserne ud af bremsebakkehuset.
6. Ved flydende bremsebakker skal du starte med at afmontere bremseklodserne på stempelsiden og derefter flytte den glidende bremsebakke, indtil de andre klodser kan fjernes fra stiften (hvor det er relevant).
7. Fjern eventuelle mellemstykker, og udskift dem med nye, hvis de er beskadigede. Afmonter ikke tilbehør, der er fastgjort til bremsestemplet. Dette må kun repareres professionelt af et autoriseret værksted i henhold til anvisningerne fra køretøjets producent.
 

b) Udskiftning af bremseklodser med delvis adskillelse af bremsebakken: for fist-bremsebakke. Hvis det ikke er muligt at fjerne bremseklodsen fra toppen, se fig. 3.
Fist caliper
Fig 3. Fist-bremsebakke
 
 
1. Hvis der er en slidindikator, skal du frakoble stikket.​​​​​​​
2. Afhængigt af bremsebakkens konfiguration skal låsefjedre, fastgørelsesskruer, styrestykker eller bolte afmonteres.
ADVARSEL! Undgå lækager af bremsevæske i væskebeholderen, og aftap noget, hvis det er nødvendigt. Hvis bremsevæsken håndteres forkert, kan den forårsage alvorlig personskade eller skade på ejendom. Overhold bremsevæskeproducentens anvisninger nøje.

3. Skub stemplet tilbage og drej det ud, eller fjern bremsebakkehuset. Bremseslangerne må ikke afmonteres.​​​​​​​
4. Støt eller hæng den afmonterede bremsebakke op på en sådan måde, at bremseslangerne ikke strækkes eller beskadiges.​​​​​​​
5. Fjern bremseklodserne fra bremsebakkehuset eller bøjlen.
 
 
Efterfølgende trin
 
1. Skub stemplet tilbage for at få de nye bremseklodser til at passe ind i bremsebakken.​​​​​​​
2. Ved faste bremsebakker med 4 stempler eller fist-bremsebakker med 2 stempler skal der indsættes mellemstykker for at forhindre stemplerne i at komme ud igen, mens de andre stempler skubbes tilbage.​​​​​​​
3. Med bremsebakker, der kombinerer en mekanisk parkeringsbremse og justering af bremseluft, skal stemplet bringes tilbage til sin oprindelige position ved at dreje det eller ved hjælp af en justeringsskrue, afhængigt af bremsebakketypen.​​​​​​​
4. Rengør bøjlen, bremsebakkehuset og styrene med ikke-mineraloliebaserede rengøringsmidler. Udskift beskadigede eller skrøbelige støvhætter.
 
FORSIGTIG! Rengør ikke komponenter i bremsesystemet med trykluft, en stiv børste eller lignende. Der må ikke hvirvles fint støv op, som kan være sundhedsskadeligt ved indånding. Brug åndedrætsværn, hvis du arbejder i et dårligt ventileret område. Affedt ikke styr og bremsefjedre, da de kræver specialfedt. Hvis bremsebakken har svært ved at glide, skal du smøre glidefladerne let med specialfedt i henhold til instruktionerne fra producenten af køretøjet eller bremsebakken. Bremseklodsernes og bremseskivernes friktionsmaterialer må ikke komme i kontakt med det anvendte fedt, da det kan føre til bremsesvigt. Hvis det sker, skal bremseskiverne affedtes, og der skal bruges nye bremseklodser. Udskift korroderede styr.

5. Med trinvise stempler skal du kontrollere den korrekte position ved hjælp af dedikerede stempelmålere og justere den, hvis det er nødvendigt.​​​​​​​
6. Tjek bremseskivernes tykkelse, og udskift alle bremseskiver på en aksel, hvis slidgrænsen er overskredet, eller hvis der findes kraftige krakeleringer eller revner i overfladen.​​​​​​​
7. Fjern eventuelle korroderede områder på de ydre og indre dele af bremseskivens bremseflade.
 
 
Monteringsprocedure
 
1. De nye bremseklodser skal kunne bevæge sig frit i deres styr.​​​​​​​
2. Kontaktfladerne på bremseklodsernes metalbagplade/bremsebakkestyr samt på bremseklodsernes metalbagplade/bremsestempler skal smøres let med specialfedt i henhold til anvisningerne fra køretøjets producent.​​​​​​​
3. Mellemstykker, der ikke er korroderede, bøjede eller indlejrede, kan genmonteres.​​​​​​​
4. Hvis der er tale om en slidindikator, skal du tilslutte den nye sensor eller den eksisterende, hvis den ikke er beskadiget.​​​​​​​
5. Sæt de nye bremseklodser på i omvendt rækkefølge af det, der er beskrevet under "Udskiftning", med friktionsfladen vendt mod bremseskiven. Ved asymmetriske bremseklodser skal pilen pege i bremseskivens omdrejningsretning (i fremadgående gear).
6. Sæt lokaliseringsbolte, fjedre og spændemuffer i deres oprindelige position, før de adskilles.​​​​​​​
7. Hvis bremseklodserne er udstyret med slidindikatorer, skal du tilslutte stik og bøsninger igen.​​​​​​​
8. Spænd fastgørelsesskruerne eller styrestifterne. Udskift selvlåsende skruer med nye af samme type.
 
ADVARSEL! Overhold det tilspændingsmoment, der anbefales af køretøjets producent. Et forkert tilspændingsmoment kan medføre fejl i bremsesystemet.

9. Bremser, der er kombineret med en mekanisk justering af parkeringsbremsens spillerum, skal have fri vandring efter gentagne bremseaktiveringer. Følg instruktionerne fra køretøjets producent.​​​​​​​
10. Udskift bremseklodserne i den anden ende af en aksel på samme måde.
 
 
Funktionstest
 
Når du har monteret hjulene igen og sænket køretøjet, skal du sørge for at overholde følgende punkter:
 
1. Kontrollér bremsevæskestanden i beholderen, og fyld om nødvendigt op til den maksimale påfyldningslinje. Brug kun ny bremsevæske af den kvalitet, der er specificeret til den pågældende køretøjstype.

ADVARSEL! Hvis bremsevæsken håndteres forkert, kan den forårsage alvorlig personskade eller skade på ejendom. Overhold bremsevæskeproducentens anvisninger.
FORSIGTIG! For at placere bremseklodserne korrekt igen skal du træde på bremsen gentagne gange, når køretøjet står på jorden igen.
Gentag denne proces, indtil bremsepedalens vandring har stabiliseret sig på ca. en tredjedel af den samlede vandring. Ved en konstant maksimal pedalkraft må pedalens vandring ikke ændre sig, heller ikke ved længere tids brug.
FORSIGTIG! Hvis trykpunktet og konsistensen ikke kan opnås, skal hele bremsesystemet kontrolleres igen, da risikoen for bremsesvigt ellers ikke kan udelukkes.
Kontroller bremsesystemet for lækager.

2. Kontroller bremsevæskeniveauet igen, og fyld op til den maksimale påfyldningslinje, hvis det er nødvendigt. Brug kun ny bremsevæske af den kvalitet, der er specificeret til den pågældende køretøjstype.
 
ADVARSEL! Hvis bremsevæsken håndteres forkert, kan den forårsage alvorlig personskade eller skade på ejendom. Overhold bremsevæskeproducentens anvisninger. Udfør bremsetest ved lave hastigheder, og husk, at bremsevirkningen kan være noget reduceret under de første bremsninger. Anvend ikke for stor kraft eller udfør kontinuerlige bremsninger for at opnå hurtigere indkørsel af bremseskiverne.

3. Overhold altid indkørselsanvisningerne fra køretøjets producent.​​​​​​​
4. Overhold færdselsreglerne, når du udfører bremsetest.​​​​​​​
5. Udfør en funktionstest på en rullende vej for at sikre, at systemet opfylder alle lovkrav.
 
 
Generelle oplysninger og sikkerhedsoplysninger
 
Dette Brembo-produkt er designet til at overholde alle gældende sikkerhedsstandarder. Produkterne er ikke beregnet til at blive brugt til andet end det specifikke formål, som de er designet og fremstillet til. Brug til ethvert andet formål eller enhver ændring af eller manipulation med produktet kan påvirke produktets ydeevne og kan gøre produktet usikkert.
En sådan ændring eller forkert brug vil ugyldiggøre den begrænsede garanti og kan udsætte den person, der bruger produktet, for erstatningsansvar for personskade eller skade på andres ejendom.
 

Bremseklodser er udsat for slitage og skal derfor kontrolleres med jævne mellemrum.

Hvis tykkelsen af det resterende friktionsmateriale på en klods er mindre end 2 mm, eller hvis slidindikatoren lyser, skal alle klodser på en aksel udskiftes.

 

Brembo EV-sæt-skiver og Brembo EV-sæt-klodser skal altid monteres i kombination med hinanden. Hvis de kombineres med andre produkter, kan det bringe KIT'ets korrekte funktion i fare.

 

I denne vejledning betyder advarslen "FARE!" procedurer, som, hvis de ikke overholdes, med stor sandsynlighed vil forårsage alvorlig personskade eller endda død. "FORSIGTIG" betyder procedurer, som, hvis de ikke overholdes, kan resultere i fysisk skade, mens "ADVARSEL!" betyder procedurer, som, hvis de ikke overholdes, muligvis kan forårsage skade på køretøjet.

 

FARE!
Før udskiftningen påbegyndes, skal du sikre dig, at reservedelene passer til køretøjets mærke og model. Dette produkt er afgørende for sikker drift af det køretøj, det er installeret på, og det er kun beregnet til at blive installeret af en faglært, kvalificeret person, der er blevet uddannet og/eller har erfaring med den installation og brug, som produktet er beregnet til.
 
Installatøren skal være udstyret med det rigtige værktøj og have den nødvendige viden og erfaring til at håndtere reparationer på køretøjet. Forkert eller ukorrekt montering, uanset om det skyldes manglende overholdelse af disse anvisninger eller andet, vil ugyldiggøre den begrænsede garanti og kan gøre installatøren ansvarlig i tilfælde af personskade eller skade på ejendom.
 
Det er vigtigt, at du udskifter bremseskiverne for hver aksel og tager dem fra den samme kasse. Hver gang du udskifter skiverne, skal du også udskifte de tilhørende klodser.
Undgå, at fedt og andre smøremidler kommer i kontakt med bremseskivernes og klodsernes bremseflader, da det kan påvirke bremsesystemets effektivitet.
 
Brembo er ikke ansvarlig for skader eller personskader, der er forårsaget af en person, der kører et køretøj, hvor et udskiftningsprodukt er blevet installeret forkert.
 
FORSIGTIG!
Udskiftede dele skal bortskaffes i overensstemmelse med lovgivningen.
Det er vigtigt at undgå at ramme og/eller beskadige produktet, dets dele og komponenter kraftigt, da det kan forringe deres effektivitet og forårsage funktionsfejl. Udskift om nødvendigt alle beskadigede dele eller komponenter. For at undgå skader anbefaler vi følgende:
  • Brug altid handsker under adskillelse og samling af komponenter med skarpe kanter.
  • Lad ikke hudoverfladen komme i direkte kontakt med friktionsmaterialet på klodser og bremsesko, da det kan forårsage slid.
  • Friktionsmaterialet i bremseklodser, skiver, bremsebakker, bremseslanger osv. må ikke komme i kontakt med fedt, olie, andre smøremidler eller mineraloliebaserede rengøringsmidler, da dette kan føre til bremsesvigt. Udskift om nødvendigt de dele, der er blevet kontamineret. Bremseklodser skal udskiftes i akselsæt.
  • Brug ikke skarpe værktøjer, da uhensigtsmæssig brug af disse kan forårsage skader. Brug kun specialværktøj (momentnøgle, ekspanderende værktøj, udtrækningskroge osv.).
  • Hvis der observeres skader på en del af bremsesystemet, mens der arbejdes på det, skal det udbedres på passende vis.
Begrænsninger i garantien
Denne garanti dækker alle overensstemmelsesfejl, der opstår inden for to år fra levering af varen. Forbrugeren er forpligtet til at meddele sælgeren om mangelen inden for to måneder fra datoen for opdagelsen af den nævnte mangel, uden at dette berører det faktum, at forældelsesfristen for at træffe foranstaltninger med henblik på at søge afhjælpning af manglen er seksogtyve måneder fra leveringen af varen. I tilfælde af en overensstemmelsesfejl har brugeren ret til reparation eller udskiftning af varen eller til en passende prisreduktion eller opsigelse af kontrakten, som fastsat i artikel 130 i forbrugerloven, hvor det er relevant.

Denne garanti udgør den eneste garanti, der gives i forhold til dette produkt og erstatter alle andre garantier, både mundtlige og skriftlige.

Er der andet, du vil spørge om?

Kontakt Brembos tekniske supportteam. Vores teknikere vender tilbage til dig hurtigst muligt!
Tilbage til indekset
Bilmontering
Læs næste artikel
Vejledning til udskiftning af bremsebakke
Privatlivspolitik">