Bremseskiver med lamel- vs. søjleventilation

Hvorfor bruge ventilerede skiver?

 
De termiske belastninger i en bremseskive er ekstremt intense. Faktisk omdannes al køretøjets energi til varme, som genereres i grænsefladen mellem bremseskive og bremseklods, hvilket medfører en betydelig stigning i den lokale temperatur. Afhængigt af den varierende varmeledningsevne i bremseskivens støbejern og bremseklodsens friktionsmateriale absorberes mere end 80 % af den genererede varme i de fleste tilfælde af bremseskiven.
 
Derfor er afkøling af bremseskiven afgørende for, at bremsesystemet fungerer korrekt. Det sker gennem luftcirkulation på grund af køretøjets bevægelser, men det meste af luftbevægelsen fremkaldes af selve bremseskivens omdrejninger.
Afhængigt af mængden af varme, der skal spredes, skal der implementeres passende løsninger for at garantere en korrekt bremsefunktion. Den løsning, der generelt implementeres for at øge varmeudvekslingsoverfladen med luften, er brugen af ventilerede bremseskiver med en passende bredde på ventilationskanalen og stadig mere effektive ventilationsformer. De sikrer en bedre afkøling end massive bremseskiver, som derfor mest bruges på bagakslen i mellemstore biler eller på forakslen i kompakte biler og bybiler.
 
For et par år siden patenterede Brembo sin PVT (Pillar Venting Technology), som takket være søjlernes form og fordeling formår at skabe luftcirkulation inde i ventilationskammeret, hvilket giver mulighed for større varmeafledning. Desuden er søjlernes placering arrangeret på en sådan måde, at de skaber en god barriere mod dannelse og udbredelse af revner.
 
Siden halvfemserne har denne type teknologi gennemgået en konstant udvikling, der især har forbedret ydeevnen i forbindelse med anvendelse på tunge køretøjer og køretøjer, der udsættes for betydelige termiske belastninger.
 
Den seneste nyhed fra Brembo er PVT Plus-patentet, som er dedikeret til lastbiler og højtydende biler, og som yderligere forbedrer ydeevnen under opbremsning ved at inkorporere alle de teknologier, der er udviklet tidligere.
 
Kolonne med køretøjsinformation
 

Hvilke forbedringer giver PVT-ventilation i forhold til traditionel ventilation?

 
De høje temperaturer, der udvikles under opbremsning, fører med tiden til slid på bremseskiverne, hvilket medfører nedsat bremseevne og for stort forbrug af bremseklodserne.
 
Takket være et forbedret kølesystem øger PVT-ventilationen modstanden mod termiske revner med mere end 40 %, hvilket reducerer slitage og forlænger den gennemsnitlige levetid for bremseskiver og -klodser.
 
Brembo har fortsat forbedret kvaliteten af sine PVT-ventilerede skiver og har implementeret T Pillar- og Star Pillar-patenterne på lastbilmarkedet.
T Pillar-løsningen forhindrer partikler i at trænge ind i ventilationskammeret på bremseskiver til lastbiler, mens Star Pillar-løsningen yderligere forbedrer modstanden mod termiske revner.
 
Takket være den knowhow, der blev erhvervet under udviklingen af disse patenter, var det også muligt at skabe PVT Plus-systemet, der er dedikeret til lastbilmarkedet såvel som til bilmarkedet i segmenterne for premium- og højtydende biler.
 
Show Latin-crossed-shaped brake disc pillars

Hvad indebærer PVT Plus-løsningen?

 
PVT Plus-ventilationsløsningen forbedrer ventilationen yderligere i forhold til tidligere systemer, hvilket garanterer en yderligere forøgelse af bremseklodsernes og bremseskivernes holdbarhed.
 
Ventilationssøjlernes særlige krydsform og deres layout giver 30 % større modstandsdygtighed over for termisk revnedannelse, samtidig med at det giver en betydelig vægtreduktion af selve bremseskiven på op til 10 %.

Det betyder flere fordele – ikke kun under opbremsning, men også for køretøjets samlede ydeevne. Faktisk betyder den reducerede vægt et lavere forbrug, mindre CO2-udledning og et bedre vejgreb.
 

Hvad betyder det for køresikkerheden?

 
For at garantere overlegen sikkerhed i alle bremsesystemer har det nye PVT Plus-ventilationssystem forskellige geometrier for hver bremseskive, der er designet specifikt med tanke på køretøjets specifikationer.
 

Hvad med support og vedligeholdelse?

 
Ved bremseskiver med buede lameller og retningsbestemt ventilation, hvor der en skive til højre og en til venstre hjul, gør brugen af PVT Plus-løsningen det muligt at udskifte begge bremseskiver med et enkelt reservedelsnummer, der som følge af de overlegne ydeevneniveauer garanterer samme, hvis ikke bedre, ydeevne end bremseskiver med retningsbestemt ventilation. Det betyder, at det er lettere at montere og håndtere reservedele.
 

Er der andet, du vil spørge om?

Kontakt Brembos tekniske supportteam. Vores teknikere vender tilbage til dig hurtigst muligt!
Tilbage til indekset
Sådan vælger du det rigtige produkt
Læs næste artikel
Xtra-bremseklodser: ting, du måske ikke ved
Privatlivspolitik">