Hvad er det bedste valg til min bil, Max- eller Xtra-bremseskiver?

Før du køber et Brembo-produkt, skal du kontrollere, at det er kompatibelt med din bil. Sådan finder du ud af, om Max-bremseskiver eller Xtra-bremseskiver er det bedste valg for dig.
 
Brembos Max-bremseskiver har slidser, mens Brembos Xtra-bremseskiver er tværborede. Begge disse egenskaber forbedrer dit bremsesystems ydeevne betydeligt:
 
Ikon, der angiver funktionen til forbedring af grebet for Brembo-bremseskiver
Øger bremseklodsens/bremseskivens greb
Ikon, der viser funktionen til rengøring og fornyelse af friktionsmateriale til Brembo-bremseskiver
Holder bremseklodsens overflade ren og sliber gammelt friktionsmateriale væk
 
Ikon, der viser vandsprednings- og gasafledningsegenskaber for Brembo-bremseskiver
Bidrager til at udlede vand og sprede gas
Ikon, der angiver bremsesystemets bedste køleegenskaber for Brembo-bremseskiver
Forbedrer bremsekølingen
 
 
 
De tværborede huller eller slidser i en bremseskive sikrer bedre greb mellem bremseskiven og bremseklodsen. Det betyder en mere øjeblikkelig bremserespons og et mere effektivt bremsesystem som helhed. Det skyldes, at hullerne og slidserne øger friktionskoefficienten på bremseskivens overflade, hvilket forbedrer bremseevnen, især når bremserne først aktiveres.
 
En anden vigtig fordel ved tværborede eller slidsede skiver er, at de holder bremseklodsen ren og løbende fjerner gammelt friktionsmateriale, så kun nyt bremseklodsmateriale er i kontakt med rotoren. Hullerne bryder også den vandfilm, der kan dannes på bremsefladen. Det betyder, at selv under våde forhold reagerer bremsesystemet effektivt lige fra første gang, du træder på bremsepedalen. På samme måde uddriver de udadvendte slidser det vand, der opbygges på bremseskivens overflade, mere effektivt, hvilket sikrer en mere forudsigelig opførsel under alle vejrforhold.
 
Ligesom de bortleder vand, forbedrer hullerne og slidserne også bremseskivens evne til at bortlede de gasser, der frigives mellem bremseklodsen og selve bremseskiven under høje temperaturer. Disse gasser, der dannes, når de harpikser, der bruges til at fremstille friktionsmaterialet, brænder ved høje temperaturer, kan reducere friktionskoefficienten mellem bremseskiven og bremseklodsen, hvilket fører til et tab af bremseeffekt, også kendt som fading. De tværborede huller eller slidser i bremseskiverne gør det muligt for bremseskiven selv at uddrive disse gasser hurtigere, så de optimale bremseforhold genoprettes meget hurtigt.
 
Endelig øger slidser og huller også systemets evne til at aflede den varme, der genereres af bremseskive og bremseklods, hvilket forbedrer hele bremsesystemets ydeevne.
 
Bremseskiver med tværboring eller slidser er skabt specifikt til at forbedre bremseevnen, men under visse forhold og afhængigt af bremseklodsens design og det anvendte friktionsmateriale kan bremseskiver med tværboring eller slidser føre til hurtigere slitage af bremseklodsen.
 
Generelt giver tværborede og slidsede bremseskiver sammenlignelige præstationer. Inden for motorsport bruges slidsede bremseskiver oftere, da de giver bedre vand- og gasudledning, mens tværborede bremseskiver bruges oftere på sportsbiler, da de ikke er så hårde ved bremseklodsernes friktionsmateriale. Rent kosmetisk giver tværborede bremseskiver derimod bilen et mere sporty udseende.
 
Da både tværboringer og slidser bearbejdes i bremseskivens struktur og potentielt svækker den, er det klart, at design og produktionsproces spiller en afgørende rolle for bremseskivens pålidelighed – hvad angår mekanisk styrke og holdbarhed – og, vigtigst af alt, dens sikkerhed.
 
Antallet af huller og slidser samt størrelsen og placeringen af det enkelte hul og den enkelte slids skal defineres præcist for hver skive i løbet af designprocessen.
 
Den bearbejdede bremseskive underkastes derefter bænk- og vejtest for at sikre, at den leverer en fremragende ydeevne under alle kørselsforhold og opfylder alle de krav til sikkerhed, mekanisk styrke og holdbarhed, der er specificeret af bilproducenten.
 
Så hvis du er på udkig efter en slidset eller tværboret bremseskive, eller en bremseskive med begge løsninger, som ikke kun giver en fremragende ydeevne, men også forbedrer sikkerheden, er det vigtigt, at du altid vælger et produkt fra en producent med dokumenteret erfaring i design og produktion af disse komponenter.
 
For at opsummere: Som det fremgår af nedenstående tabel, giver Brembo Max-bremseskiver (slidsede) og Brembo Xtra-bremseskiver (tværborede) generelt set de samme fordele.
 
FORDELE Brembo MAx Brembo Xtra
Hurtigere respons og mere effektiv bremsevirkning    
Gammelt friktionsmateriale fjernes kontinuerligt for at blotlægge nyt materiale    
Effektiv udstødning af vand    
Overlegen modstandsdygtighed over for fading    
Forbedret køling af bremseskiven    
ECE-R90-typegodkendelse    
Fremragende korrosionsbestandighed    
Let at tjekke for slitage    
 
 
Skift dit look. Hvad passer bedst til dig – den mere sportslige og aggressive karakter af en tværboret bremseskive eller den afgørende elegance af en bremseskive med slidser?
 
Det er vigtigt, at du vælger det rigtige produkt til din bil, hvis dit bremsesystem skal fungere korrekt. Sørg for at vælge det rigtige reservedelsnummer.

Er der andet, du vil spørge om?

Kontakt Brembos tekniske supportteam. Vores teknikere vender tilbage til dig hurtigst muligt!
Tilbage til indekset
Sådan vælger du det rigtige produkt
Læs næste artikel
Hvorfor har nogle af Xtra-seriens skiver gennemgående huller, mens andre har blinde huller (fordybninger)?
Privatlivspolitik">