Hvilken bremsevæske er den rigtige til min bil?

Hvornår skal jeg udskifte den? Kan man skifte til en anden type bremsevæske?
 
Bremsesystemets korrekte funktion afhænger ikke kun af vedligeholdelsen af dets mekaniske og hydrauliske komponenter, men også af kvaliteten af den bremsevæske, der skal omdanne det mekaniske tryk på pedalen til hydraulisk tryk i bremsebakken.
 
Ud over at have denne vigtige rolle er bremsevæsken også ansvarlig for at holde bremsesystemet smurt og beskytte dets komponenter mod korrosion.
 

Hvornår?

Det er normalt tilrådeligt at udskifte bremsevæsken i henhold til producentens specifikke anbefalinger, som kan variere afhængigt af den anvendte produkttype. Nedbrydningen af bremsevæske sker ret hurtigt, selv ved tilstedeværelse af minimale mængder vand, og derfor anbefaler vi som hovedregel, at du udskifter den efter en periode på mellem 2 og 3 år.
Som tiden går, har bremsevæske en tendens til at absorbere ekstern fugt gennem porøsiteten i bremserørene. Dette fører til en gradvis forringelse af dens oprindelige egenskaber, især kogepunktet, som i en 3 år gammel bremsevæske kan være betydeligt lavere end i en helt ny bremsevæske. Det fører til en mindre hurtig reaktion ved opbremsning, og i nogle tilfælde har det ingen effekt at træde på bremsepedalen: Det kaldes "dampspærre", hvor bremsevæsken koger, fordi den når høje temperaturer ved opbremsning.
Desuden skal bremsevæsken helst være klar og ren. En mørk og uklar bremsevæske indikerer, at den har ophobet urenheder, og at det er tid til at udskifte den.
 

Hvilken slags?

Du kan tjekke den rigtige bremsevæske til din bil i vedligeholdelseshåndbogen.
Generelt opfylder DOT 4- og DOT 4-lavviskositetsbremsevæsker de tekniske krav til 90 % af de biler, der kører i Europa og resten af verden.
Brembos DOT 4-bremsevæske er velegnet til brug på alle biler, fra de ældste til de nyeste modeller, inklusive dem, der er udstyret med ABS-systemer.
Til den nyeste generation af biler, som ud over ABS også har stabilitets- eller traktionskontrolsystemer (ESP, ASR, TCS, EBD), foreslår vi en endnu bedre væske, især med hensyn til viskositet ved lave temperaturer. Her mener vi Brembos DOT 4 LV-bremsevæske (lav viskositet).
I disse elektroniske systemer flyder væsken gennem kontrolmekanismer (normalt er det ventiler med meget smalle passager), og det er vigtigt, at væsken flyder jævnt, især på grund af behovet for præcis og øjeblikkelig overførsel af tryk.
For brugere, der foretrækker en mere sportslig brug af deres bil og dens bremser, foreslår vi som et alternativ til vores DOT 4 LV at bruge DOT 5.1, som dog på grund af sine egenskaber kræver endnu mere omhyggelig vedligeholdelse end DOT 4-væsker.
 

Kan man skifte til en anden type bremsevæske?

Bilers bremsesystemer er designede til at bruge en bestemt type væske. Så bilen bør fortsætte med at bruge den bestemte type væske i resten af dens levetid, især fordi de interne komponenter i bremsesystemet er designet, udvalgt og testet til at fungere med den bestemte væske. Selvom DOT 3- og DOT 4-væsker alle er glykolbaserede, er den kemiske sammensætning af hver type væske forskellig, så den vil have en forskellig effekt på systemet. For at sikre, at systemet fungerer, som det skal, er det bedst at blive ved med at bruge den bremsevæske, som producenten anbefaler.
 
Alternativt, hvis du føler behov for at forbedre dine bremsers ydeevne, kan du bruge en bremsevæske med bedre specifikationer end de originale.
 
Derfor er det helt i orden at skifte fra f.eks. DOT 3 til DOT 4 eller fra DOT 4 til DOT 4LV. I nogle tilfælde er det endda tilrådeligt. Det ville dog være farligt at skifte til en lavere DOT end den, der anbefales af producenten.
 

For at lære mere

Hvad bremsevæske gør, og hvorfor det er vigtigt at vedligeholde den:
 
 

Er der andet, du vil spørge om?

Kontakt Brembos tekniske supportteam. Vores teknikere vender tilbage til dig hurtigst muligt!
Tilbage til indekset
Sådan vælger du det rigtige produkt
Læs næste artikel
Skal du vælge standardbremseklodser eller Xtra-bremseklodser?
Privatlivspolitik">