Fremtidens bremser: Bremsesystem og reservedele

 

Del 3. Design af fremtidens bremser og effekter på markedet

 
Vi afslutter denne rejse ind i bremsesystemernes fremtid med et par indblik i de effekter, som de aktuelle tendenser vil have på designet af fremtidens bremser og på effekterne på reservedelsmarkedet, hvor Brembo spiller en vigtig rolle takket være sit engagement i teknologisk udvikling, forskning og fortsat udvikling.
 
I de senere år er vægten af hybrid- og elbiler steget betydeligt, som du kan se i fig. 3. Den illustrerer tre tilsvarende modeller med hensyn til ydelsesniveau, men med forskellige typer af drivlinjer i Golf VII. Benzinmodellen er den letteste, men har et højt CO2-udslip, mens hybridmodellen og den fuldelektriske model vejer næsten 300 kg mere end deres benzindrevne modstykke. Denne vægtforøgelse skyldes hovedsageligt batteriernes betydelige vægt, som også øger den termiske belastning på bremsesystemet.
 
Hvordan skal morgendagens bremser designes? Og hvilke kriterier skal de opfylde?
 
Nedenfor ser du en analyse af kravene til fremtidens biler med hensyn til bremsesystemer, og især regenerativ bremsning, som elbiler bruger i høj grad ud over traditionel friktionsbremsning.
 
 

Regenerativ bremsning i hybrid- og elbiler

 
Den regenerative bremse betyder, at bilen kræver meget mindre brug af den traditionelle friktionsbremse i hybrid- og elbiler. I teorien kan bremsesystemerne derfor reduceres og laves med mindre bremseskiver. Når det er sagt, er det vigtigt, at bremserne leverer deres maksimale ydelse selv uden regenerativ bremsning, for under visse forhold kan regenerativ bremsning ikke fungere, så der skal tages hensyn til sikkerheden.
 
Desuden skal den støj, der genereres af bremsesystemet, udryddes i overensstemmelse med den reducerede støj fra elbiler.
 
 

Binding, korrosion, friktion og design

 
Eliminering af binding er en anden nødvendighed, da binding i elbiler kan kompromittere systemets energibalance og dermed rækkevidden.
 
Derudover kan det faktum, at elbiler bruger friktionsbremser mindre hyppigt, føre til unødig korrosion af bremseskiver og -klodser, når man tænker på, at friktionskoefficienten skal være stabil, selv om bremsesystemet ikke har været brugt i lange perioder.
 
Alt i alt kan vi opsummere, at bremser til elbiler kræver målrettet udvikling, og det åbner op for et stort potentiale for innovation inden for korrosionsforebyggelse, friktionsmaterialer og letvægtsdesign.
 
 

Effekter på markedet

 
I de senere år har de fleste bilproducenter på markedet udvidet udvalget af modeller og typer af drivlinjer, der er tilgængelige for forbrugerne.
 
Det globale marked er stadig hovedsageligt baseret på 98 % biler med forbrændingsmotor, mens el- og hybridbiler i dag stadig udgør en ubetydelig procentdel. Selv om vi ikke ved, hvordan denne procentdel vil vokse, ved vi, at den vil være betydelig, og det vil føre til et endnu bredere udvalg og en større spredning af modeller i forhold til dem, der er tilgængelige i dag.
 
 

Konklusioner

 
Konklusionen er, at de faktorer, der vil påvirke det fremtidige bilmarked, hovedsageligt vil være:
  • miljømæssig bæredygtighed, som vil føre til nye regler, hvor de nye markeder vil yde et betydeligt bidrag på dette område
  • nye teknologier, elektrificering, producenternes strategiske valg og nye aktørers tilstedeværelse på markedet
  • den nye generation af brugere, systemopkobling og de nye niveauer, der opnås med teknologien for selvkørende biler.
 
Disse forandringer kan ske meget hurtigt, ligesom i kommunikationsverdenen, hvor vi på meget kort tid gik fra fastnet til smartphones, fra papir til computere, fra aviser til internettet, fra kommunikation mellem mennesker til socialt samvær på de sociale medier. Alt sammen på lidt under 15 år.
 
Forandringerne sker hurtigt, når en række nye teknologier resulterer i nye produkter, og derfor skal virksomheder og fagfolk være parate til ikke bare at anerkende forandringerne og omfavne dem, men også til at bruge deres knowhow til at forme dem og gribe de nye markedsmuligheder.
 
Den vigtigste faktor er viden og evnen til at udvikle de nye teknologier, som markedet har brug for, samt evnen til at få adgang til data og oplysninger, evnen til at tilbyde nye produkter og tjenester, viljen til at omfavne digitalisering og professionalisering og frem for alt lysten og evnen til at studere og holde sig opdateret i en verden, der er i konstant forandring.

Er der andet, du vil spørge om?

Kontakt Brembos tekniske supportteam. Vores teknikere vender tilbage til dig hurtigst muligt!
Tilbage til indekset
Indblik
Læs næste artikel
X-serien: den bedste ydeevne og sikkerhed
Privatlivspolitik">