Fremtidens bremser: Kort om bilens historie

Del 1. Bilerne i går, i dag og i morgen

 
Hvordan adskiller nutidens biler sig fra tidligere modeller, og hvilke forandringer er i vente? Hvordan har disse ændringer ændret bremsesystemet og dets komponenter, og hvordan vil de påvirke tingene fremover? Vi vil besvare disse spørgsmål ved i denne første del at analysere, hvordan biler har udviklet sig frem til i dag, og derefter i anden del af "Fremtidens bremser", gå i dybden med de vigtigste tendenser, der vil være med til at forme fremtidens bil, især:
  • Miljøvenlighed
  • Sikkerhed
  • Mobilitet
 
del tre, vil vi analysere i detaljer, hvordan disse forandringer påvirker bremsesystemet og reservedelsmarkedet generelt.
 
 

Fra tidligere tiders biler til de moderne: Hvad har ændret sig?

 
Biler har gennemgået en lang række forandringer i løbet af de sidste par årtier, men som vi snart vil se, er deres vigtigste egenskaber forblevet de samme. Lad os for eksempel tage VW Golf, som kom på markedet i 1975, for mere end 45 år siden.
 
Hvis vi analyserer fem lignende modeller med benzinmotor, fra Golf I fra 1975 til Golf VII fra 2012 (se tabel 1), kan vi se, at både bilens vægt og dens tophastighed er øget i årenes løb, og det samme er dens motorkraft. Disse egenskaber har undergået lignende forandringer i de fleste biler i de seneste årtier.
 
Gammel og ny 500, lyseblå
 
Vægten er øget af forskellige årsager, især fordi bilerne er blevet større, og fordi der er kommet mere sikkerhedsudstyr i bilerne, som f.eks. sidekollisionsbeskyttelse og flere airbags, samt elektroniske anordninger.

Den øgede vægt og hastighed har naturligvis ført til behovet for at bruge stadig kraftigere bremsesystemer, der spreder den kinetiske energi på grund af det øgede niveau af varme, der produceres under opbremsningen.
 
Ikke desto mindre skal det bemærkes, at bilen i de 130 år, der er gået, siden den blev opfundet, er forblevet stort set uændret i sine hovedkomponenter:
  • Hjernen: føreren
  • Hjertet: en forbrændingsmotor
  • Benene: hjulene.
 
 

Fremtidens biler: de vigtigste tendenser

 
I følge de fleste eksperter vil bilens fremtid blive påvirket af tre hovedtendenser:
  • Miljømæssig bæredygtighed: reduktion af emissioner og elektrificering af drivlinjer
  • Sikkerhed: stadig mere avancerede førerassistentsystemer
  • Mobilitet: en ny måde at opleve bilen på.
 
Dette sidste aspekt afhænger af pay-per-use, som de nye generationer har tendens til at foretrække: Generation Y er faktisk ikke interesseret i at eje en bil, men foretrækker at bruge en app til at vælge det mest passende transportmiddel til deres øjeblikkelige behov fra gang til gang.
 
Mens miljømæssig bæredygtighed, sikkerhed og mobilitet kommer til at forme bilens fremtid, er det tydeligt, at komponenterne også vil undergå betydelige forandringer, og disse omfatter bremsesystemet, som vi vil dække i del to.

Er der andet, du vil spørge om?

Kontakt Brembos tekniske supportteam. Vores teknikere vender tilbage til dig hurtigst muligt!
Tilbage til indekset
Indblik
Læs næste artikel
Fremtidens bremser: Fremtidens bremsesystem
Privatlivspolitik">