Hvorfor er det så vigtigt at vedligeholde bremsebakker?

For at fungere effektivt skal bremsekomponenterne komme i kontakt med hinanden for at skabe friktion. Men når bilen ikke behøver at sænke farten, er det vigtigt, at bremseskiverne og -klodserne er trukket tilstrækkeligt tilbage, så de ikke kommer i langvarig kontakt og hæmmer bevægelsen, eller endnu værre, beskadiger komponenterne på grund af den overdrevne varme, der genereres af friktionen.
 
Denne konstante lette kontakt mellem bremseskiven og bremseklodsen kan i det lange løb forårsage uregelmæssigt slid på komponenterne, overophedning af bremsesystemet samt støj og vibrationer.
 
For at et bremsesystem kan fungere korrekt og sikkert, skal komponenterne kunne bevæge sig frit. Komponenterne er lavet af metal for at drage fordel af materialets mekaniske styrke og termiske modstandsdygtighed, men den negative side af dette er, at de fleste metaller har en tendens til at korrodere og forringes med tiden.

Bremsebakkerne er nogle af de komponenter, der er mest udsatte for korrosion på grund af den elektrokemiske reaktion, der opstår mellem metallet og dets omgivelser.
Et køretøjs bremsesystem udsættes konstant for belastninger og andre faktorer som forurening, vand, salt og snavs, der alle fremskynder korrosionshastigheden. Selv aggressiv højtryksrensning kan være skadelig og have ubehagelige konsekvenser: En højtryksvandstråle er nok til at sprænge de beskyttende pakninger af bremsebakkerne og skabe vandudsivning mellem glidefladerne. Desuden kan alkaliske rengøringsmidler forårsage korrosion og oxidering, som kan fremkalde uvelkommen hvinen, hvilket gør det nødvendigt at adskille, efterse og behandle bremsebakkens kontaktpunkter med et dedikeret smøremiddel.
 

Hvilket smøremiddel skal man bruge?

 
Det er ekstremt vigtigt at vælge det rigtige smøremiddel for at sikre, at bremsesystemet fungerer korrekt. Hvis man bruger et uegnet smøremiddel, kan det have den modsatte effekt af, hvad man ønsker, med andre ord fedtede føringer, som bliver sure i bremsebakken, hvilket gør, at beslaget mister mobilitet, hvilket yderligere resulterer i overophedning af bremserne.
 
Der findes flere kommercielt tilgængelige produkter til smøring af bremsesystemet: Kobberbaserede smøremidler er meget populære, men for at undgå galvanisk oxidation anbefales det at bruge kobberfrie smøremidler i stedet.
 
Hvilken type smøremiddel, der skal bruges, afhænger desuden af den kontaktflade, der skal behandles. Udsatte kontaktpunkter, som f.eks. hvilepunkterne på støtterne og bremsebakkerne, kræver et smøremiddel, der ikke kun skal kunne klare de høje temperaturer, der opstår ved bremsning, men også et, der kan tåle at blive skyllet væk af vand for fortsat at beskytte mod korrosion.

Brembo B-QUIET er den perfekte løsning til dette: Den anvendte formel er helt metalfri, så der er absolut ingen mulighed for galvanisk korrosion. Brembos smøremiddel er ekstremt vandfast og har et højt smeltepunkt, hvilket giver kontinuerlig beskyttelse af de overflader, som det påføres. Vi anbefaler, at du påfører det på hvilepunkterne mellem de metalliske dele af bremseklodsen og bremsebakken. Under påføring skal du sørge for at undgå at kontaminere friktionsoverfladen på bremseklodserne og skiverne, da dette kan kompromittere bremseevnen.
 
Glidestyrene på en flydende bremsebakke og de tilhørende stifter kræver en anden type smøremiddel. Bremsebakkens gummidele (beskyttende tætninger, støvdæksler, hætter og gummikapper til glidestifter) er fremstillet af EPDM, et materiale, der er kompatibelt med DOT-bremsevæsker.
 
EPDM kan blive beskadiget, hvis der bruges inkompatible produkter, såsom mineralolie, smøremidler og uacceptable rengøringsmidler. Gummidelene vil absorbere smøremidlet og svulme op med tiden, så de mister deres tæthedsevne. Det kan forårsage alvorlige skader på bremsebakken, hvilket også har konsekvenser for bremseskiverne og -klodserne, bremseevnen og -komforten samt komponenternes holdbarhed.
 
Derfor er det tilrådeligt at vælge det rigtige smøremiddel omhyggeligt og påføre det på de specifikke områder med omhu, når man udfører vedligeholdelsesopgaver på bremsebakken, og det er også tilrådeligt at udføre alle opgaver i forbindelse med smøring og inspektion af komponenter korrekt.
 
Vedligeholdelse af bremsebakker udført af en tekniker ved hjælp af Brembo B-QUIET
 

Hvordan udfører man korrekt vedligeholdelse af bremsebakker?

 
Korrekt vedligeholdelse af bremsebakken, udført af en fagmand, omfatter en række opgaver, som sikrer, at komponenten forbliver fuldt effektiv:
  • Efterse og rengør fjedrene og bremsebakkebeslaget. Rengør bremseklodsens sæder grundigt;
  • Smør kontaktpunkterne mellem bremseklodsen og bremsebakken med et dedikeret smøremiddel;
  • Kontrollér stempler, pakninger, dæksler og bremsebakkens glidekomponenter for at sikre, at de er fri for skader og korrosion og glider let. Det er også tilrådeligt at kontrollere, at der ikke er lækager;
  • Rengør og smør bremsebakkens glidestifter med dedikeret smøremiddel;
  • Brug specifikt fedt til hver komponent;
  • I tilfælde af beskadigede, korroderede eller bøjede komponenter skal de udskiftes med nye kvalitetskomponenter (find ud af mere om Brembos reparationssæt til bremsebakker).

Er der andet, du vil spørge om?

Kontakt Brembos tekniske supportteam. Vores teknikere vender tilbage til dig hurtigst muligt!
Tilbage til indekset
Vedligeholdelse
Læs næste artikel
Tilspændingsmomenter
Privatlivspolitik">