Reduceret tykkelse reducerer skivens varmeafledningskapacitet og dens mekaniske styrke, hvilket udløser en række kritiske fejl og svigt, som f.eks:
- dannelse af termiske revner på bremseoverfladen på grund af temperaturstigningen og reduktionen af skivens tykkelse
- deformation af bremseskiven, hvilket resulterer i vibrationer og støj
- øget pedalvandring, forårsaget af reduktion af bremseoverfladens tykkelse. I ekstreme tilfælde kan det også føre til, at bremsestemplet mister sin tæthed, med risiko for at bremseklodserne løsner sig fra deres sæde eller sætter sig fast.
Ud over de ovennævnte problemer kan brugen af en slidt skive føre til et andet ekstremt farligt fænomen, som især kan opstå ved brug af tunge køretøjer. Disse to problemer er damplås og fading.
Den høje temperatur på bremseskiven som følge af et stort antal opbremsninger – hvilket er typisk på en bjergvej – kan føre til dannelse af damplås: med andre ord, at temperaturen på bremsevæsken stiger til over 200 °C.
Væskens overophedning skaber luftbobler inde i kredsløbet, og luftboblerne kan komprimeres, hvilket betyder, at der ikke bremses, selv om bremsepedalen er trådt helt i bund.
Fænomenet Fading hænger også sammen med temperaturstigningen, som skyldes, at bremseskivernes tykkelse reduceres, og at bilen bruges meget. Denne temperaturstigning reducerer friktionskoefficienten mellem bremseklodsen og bremseskiven, hvilket medfører en længere bremselængde.