Minimumtykkelse på bremseskiver

Den korrekte funktion af et køretøjs bremsesystem afhænger af forskellige faktorer.
Under vedligeholdelsesarbejdet er man meget opmærksom på sliddet på bremseklodserne, men glemmer ofte at kontrollere tykkelsen på bremseskiverne. Selvom det er helt forkert, er det en udbredt opfattelse, at bremseskiven ikke slides. Det er faktisk det samme fænomen, der er skyld i sliddet på bremseklodserne, som også slider på bremseskiven.
 
Skivens slidgrænse er specificeret, da tykkelsen under denne specifikation ikke garanterer den korrekte bremseeffektivitet. Det er et grundlæggende parameter, som man skal huske på ved rutinetjek.
 

Hvad er konsekvenserne af at bruge en skive, der er for slidt?

 
Reduceret tykkelse reducerer skivens varmeafledningskapacitet og dens mekaniske styrke, hvilket udløser en række kritiske fejl og svigt, som f.eks:
  • dannelse af termiske revner på bremseoverfladen på grund af temperaturstigningen og reduktionen af skivens tykkelse
  • deformation af bremseskiven, hvilket resulterer i vibrationer og støj
  • øget pedalvandring, forårsaget af reduktion af bremseoverfladens tykkelse. I ekstreme tilfælde kan det også føre til, at bremsestemplet mister sin tæthed, med risiko for at bremseklodserne løsner sig fra deres sæde eller sætter sig fast.
 
Ud over de ovennævnte problemer kan brugen af en slidt skive føre til et andet ekstremt farligt fænomen, som især kan opstå ved brug af tunge køretøjer. Disse to problemer er damplås og fading.
Den høje temperatur på bremseskiven som følge af et stort antal opbremsninger – hvilket er typisk på en bjergvej – kan føre til dannelse af damplås: med andre ord, at temperaturen på bremsevæsken stiger til over 200 °C.
Væskens overophedning skaber luftbobler inde i kredsløbet, og luftboblerne kan komprimeres, hvilket betyder, at der ikke bremses, selv om bremsepedalen er trådt helt i bund.
 
Fænomenet Fading hænger også sammen med temperaturstigningen, som skyldes, at bremseskivernes tykkelse reduceres, og at bilen bruges meget. Denne temperaturstigning reducerer friktionskoefficienten mellem bremseklodsen og bremseskiven, hvilket medfører en længere bremselængde.
 
Måling af bremseskivens tykkelse ved hjælp af en måler
 

Hvordan måler man bremseskivens minimumtykkelse?

 
For at måle bremseskivens minimumstykkelse korrekt skal du bruge en måler. Målingerne skal foretages på mindst 4 forskellige punkter. Den laveste værdi skal bruges som reference for hele skiven.
Denne værdi skal sammenlignes med det tal, der er ætset på skiven og angivet med teksten MIN TH = (Minimum Thickness), efterfulgt af værdien i millimeter. Hvis målingen viser værdier under MIN TH, skal skiven udskiftes. 
Vigtigst af alt er det at bemærke, at skiverne skal udskiftes på begge sider, selv om kun den ene af parret viser sig at være under minimumsslidniveauet.
 

Hvordan?

 
For at garantere sikkerheden for føreren og alle passagerer bør hele bremsesystemet kontrolleres regelmæssigt. Det sikrer, at dine bremser fungerer korrekt, og at du undgår eventuelle nedbrud eller skader.
Alle defekte komponenter skal udskiftes ved hvert tjek.
 
I forbindelse med syn af bilen eller særlige serviceeftersyn er det vigtigt, at der foretages en visuel inspektion af bremseskivernes tilstand. Som hovedregel bør bremseskiverne udskiftes ved hver anden udskiftning af bremseklodser.
 
Udskiftningen skal ske i henhold til producentens specifikationer ved at bruge en momentnøgle til at spænde skruerne, anvende det korrekte moment og følge den korrekte tilspændingsrækkefølge.
 
Se Brembos tabel over tilspændingsmomenter: Tilspændingsmomenter – Brembo Support (bremboparts.com)

Er der andet, du vil spørge om?

Kontakt Brembos tekniske supportteam. Vores teknikere vender tilbage til dig hurtigst muligt!
Tilbage til indekset
Vedligeholdelse
Læs næste artikel
Hvorfor er det så vigtigt at vedligeholde bremsebakker?
Privatlivspolitik">